Åratal av vårdnadstvister – sedan misstänks pappan ha mördat sonen

Publicerad 2023-01-12

Pappan misstänks ha mördat sin son mitt under en infekterad vårdnads­tvist med barnets mamma.

Under flera år hade mamman bett om ensam vårdnad, bland annat då hon fruktat att pappan skulle försöka föra sonen utomlands.

I söndags hittades åtta­åringen död i ett badkar. Nu häktas pappan för mord.

På söndagskvällen larmades polis och ambulans till ett fler­familjs­hus i ett bostads­område i Luleå.

Där fann man en åttaårig pojke död. Enligt Aftonbladets uppgifter hittades pojken i ett badkar.

Även pojkens pappa, en man i 45-årsåldern, hittades skadad och fördes till sjukhus.

Enligt uppgifter till Aftonbladet var det pojkens mamma som larmade då hon knackat på dörren till bostaden men ingen öppnade.

Polisens tekniker sökte igenom bostaden efter det misstänkta mordet.

”Ingen naturlig förklaring till hans död”

Snart riktades misstankar mot pappan; att han dödat sin son och sedan skadat sig själv. Han anhölls dagen efter när han fortfarande vårdades på sjukhus.

– Jag har fått ett preliminärt besked från rättsläkaren och allt tyder på att pojkens död är orsakad av någon annan. Det finns ingen naturlig förklaring till hans död, säger vice chefsåklagare Lindha Strömberg.

Idag hölls häktningsförhandlingarna mot mannen som häktades på sannolika skäl misstänkt för mordet på sin egen son.

Hans advokat Anton Strand säger att han i nuläget inte kan uttala sig om klients mående eller vad han har för förklaring till sonens död.

– Jag kan bara säga att han förnekar brott.

Hade rätt till umgänge

Åttaåringens pappa och mamma har länge legat i en infekterad vårdnadstvist, där mamman nyligen tilldelades ensam vårdnad om sonen. Pappan beviljades dock rätt till visst umgänge med sonen, bland annat under några timmar på söndagar ojämna veckor. Vilket söndagen den 8 januari var.

Umgänget i söndags ska ha skett i pappans lägenhet.

– Pojken hittas i pappans bostad och det finns inga andra personer än pappan där, säger vice chefsåklagare Lindha Strömberg.

Den mordmisstänkte mannen och åttaåringens mamma separerade året efter att sonen föddes. Kort därefter påbörjades striden om vårdnaden. Vid ett tillfälle eskalerade konflikten så att polis fick larmas.

Mamman uppger i domstolshandlingar att mannen inte velat samarbeta. Att han försökt manipulera sonen, att han är misstänksam och att han använder sonen som ett maktmedel.

”Åtminstone ett par timmar då och då”

I den sista förhandling som hölls om vårdnaden i december uttryckte mamman oro över att pappan skulle försöka föra sonen utomlands och ville inte att något umgänge alls skulle ske mellan dem. Tingsrätten ansåg dock att ett visst umgänge ändå var det bästa för sonen.

”Här finns en tydlig målkonflikt. Det krävs en lösning som minskar risken för bortförande, men som samtidigt tillförsäkrar NN möjlighet till viss kontakt med sin far”, skrev tingsrätten i sin dom.

”Åtminstone ett par timmar då och då borde de kunna umgås med varandra utan större risker för bortförande...)”

Mannen i 45-årsåldern är tidigare ostraffad. Han har sedan han kunde lämna sjukhuset där han vårdades för sina skador suttit på en rättspsykiatrisk avdelning. Varför han sitter där vill inte åklagaren gå närmare in på.

– Jag har viss insikt i det men vill inte kommentera skälen till det, säger Lindha Strömberg.

Åtal ska väckas den 26 januari.