Rysslands ”cybergulag” – kamerorna som spårar oliktänkande

Publicerad 2023-06-05

250 000 kameror håller koll på invånarna i Moskva.

Allt oftare används de för att spåra kritiker till kriget i Ukraina – till exempel i tunnelbanan.

– Jag gick genom spärrarna, åkte ner i rulltrappan och där väntade polisen. De sa att kameran ”reagerade” på mig, berättar Julija Zjivtsova, 34, från Moskva, för Aftonbladet.

I Moskva finns det 250 000 övervakningskameror med ansiktsigenkänning. Under flera år har de använts för att spåra regimkritiker och brottslingar. Sedan början av kriget i Ukraina har systemet börjat ”reagera” på de som har uttalat sig mot Rysslands invasion.

– Jag undviker att åka tunnelbanan, säger Julija Zjivtsova från Moskva som redan har gripits tre gånger.

En av händelserna inträffade i mars förra året, några dagar efter att Julija hade deltagit i protester.

– Polisen gick fram, de kunde mitt för- och efternamn, frågade om det var jag och grep mig.

Julija efter gripandet i tunnelbanan.

”Kamerorna reagerar direkt”

Efter en tre timmar lång utfrågning släpptes Julija men greps på nytt på tunnelbanan i september – efter att kameran känt igen henne.

– Kamerorna reagerar automatiskt på de efterlysta personerna och polisen får order om att gripa dem. Men så klart är systemet inte perfekt, felmarginalen är stor, säger Stanislav Sjakirov, direktör på Roskomsvoboda, en rysk oberoende organisation som bekämpar onlinecensur, till Aftonbladet.

Övervakningskameror är uppsatta i hela Ryssland – i tunnelbanan, på offentliga platser, vid portar – och är kopplade till en gemensam databas. Där sparas bilder på de efterlysta. Det är medarbetare på den ryska polisen, säkerhets- och underrättelsetjänsten FSB som har tillgång till databasen.

– Det digitala spårningssystemet är extremt effektivt för att tysta ner oliktänkande. Ett inlägg på sociala medier där du tar ställning mot kriget i Ukraina räcker för att gripas eller dömas till fängelsestraff, säger Sjakirov.

Stanislav Sjakirov, direktör på Roskomsvoboda, en rysk oberoende organisation som bekämpar onlinecensur.

Databasen är också kopplad till ryska sociala mediekanaler VKontakte och Odnoklassniki, som kontrolleras av staten. Inlägg och bilder på sociala medier skannas och analyserar av algoritmer och medarbetare på underrättelsetjänster.

Kan dömas till upp till 15 års fängelse

Ryssar som kritiserar kriget i Ukraina riskerar att dömas för spridning av ”fejkade” nyheter om den ryska armén. Lagen kan ge upp till 15 års fängelse i Ryssland. 779 personer åtalades för inlägg och kommentarer på sociala medier under 2022, enligt AP.

Nyhetsbyrån kallar fenomenet för cybergulag.

– Kamerorna reagerar även på personens sätt att gå. Man skulle kunna lägga in stenar i skorna för att undvika att bli gripen. Man kan ha keps på sig eller solglasögon för att lura kameran, säger Sjakirov.

Det upplevde även Julija som redan gripits tre gånger med hjälp av ansiktsigenkänning.

– Varje gång jag greps hade jag en annan hårfärg och frisyr. Jag älskar att åka tunnelbana. Men tyvärr, nu undviker jag det och tar taxi. Jag kan inte riskera att gripas igen, säger Julija.

Sedan i april kan även en inkallelseorder skickas digitalt till ryssar. Ryska myndigheter arbetar nu på att sammanställa en ny databas på de personer som kan mobiliseras.

– Så fort den nya databasen är färdigställd kommer det inte finnas något som hindrar från att spåra och gripa de inkallade. Bilder på alla finns i systemet, säger Stanislav Sjakirov, direktör på Roskomsvoboda, en rysk oberoende organisation som bekämpar onlinecensur, till Aftonbladet.

Följ ämnen i artikeln