Sambon dog när skyddsrumsvakten sov: ”Han var full”

Publicerad 2023-06-04

Jaroslavs sambo dog när skyddsrummet i Kiev var stängt.

Efteråt hittade han den sovande väktaren som inte öppnat:

– Jag var väldigt upprörd och slog honom på käften, säger Jaroslav.

Följ ämnen
Ukraina

Klockan 02:49 natten till i torsdags ljöd flyglarmet i Ukrainas huvudstad Kiev, precis som det hade gjort nästan varje natt under maj månad.

Jaroslav Rjabtjuk förlorade sin sambo i torsdagens ryska raketanfall mot Kiev.

Jaroslav Rjabtjuk, hans sambo Natalja och deras dotter Polina, 9, tog sina förberedda nödväskor och sprang mot närmaste skyddsrum, i barnsjukhusets källare alldeles intill deras hus, där de brukade gömma sig. Men den här natten var dörren stängd.

Tre personer, varav ett barn, dog i anfallet mot Kiev.

– Jag hade en dålig känsla, säger Jaroslav Rjabtjuk till tidningen Graty.

Sambon och dottern sprang före. När Jaroslav kom fram stod ett tiotal kvinnor och barn och bankade på skyddsrummets dörr, men ingen öppnade. Någon bad Jaroslav att gå runt och leta efter en annan ingång. 

– När jag tagit mig dit började explosionerna. Det var som om stjärnor föll. Det regnade splitter över mig, utan att jag skadades. När jag kom tillbaka till ingången skrek alla. De sprang runt alldeles blodiga, medan andra låg på marken, berättar Jaroslav.

Dottern överlevde

Sambon Natala var död, Jaroslav identifierade henne på hennes klädsel och väska. Men dottern Polina hade överlevt. Enligt Jaroslav berodde det på att Natalja och en kvinna till tryckt upp flickan mot väggen och skyddat henne med sina kroppar.

Skyddsrummets fönster och dörrar hade slitits ut i explosionen och Jaroslav kunde ta sig in. Där hittade han väktaren som låg och sov och luktade alkohol, enligt Jaroslav.

Byggnad som blev förstörd av en drönare under natten till torsdag.

– Jag var väldigt upprörd och slog honom på käften. Om ni hade sett er sambo i i ett sådant tillstånd och visste att han lät bli att öppna dörrarna i tio minuter, hade ni nog gjort likadant, säger Jaroslav till Graty.

Väktaren är nu häktad och tre av hans chefer sitter i husarrest, misstänkta för tjänstefel, men ett alkoholtest har visat att väktaren var nykter. Jaroslav Rjabtjuk tycker ändå att han borde få ett hårt straff:

– Om han hade öppnat dörrarna hade förmodligen alla levt.

Själv säger väktaren att han försökte öppna dörrarna, men inte lyckades, enligt tidningen Vazjnije Istorii.

Viktorija Ivasjko, 9, dog utanför skyddsrummet.

Tre personer dödades

Kievs luftförsvar bekämpade samtliga nio ryska Iskander-raketer som var på ingång natten mot torsdagen, men 9-åriga Viktorija Ivasjko, Jaroslavs sambo Natalja och ytterligare en kvinna dog utanför barnsjukhusets skyddsrum när bombsplitter regnade ner över den ukrainska huvudstaden. Dessutom skadades nio personer.

– Vi har drabbats av en tragedi. Folk kunde inte ta sig in i ett skyddsrum. De lokala myndigheterna måste bättra sig, sade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj efteråt.

Med en lite kryptisk släng, förmodligen till Kievs borgmästare, före detta boxaren Vitalij Klytjko, sade Zelenskyj också:

– Detta kan bli en knockout.

Patrullerande polis kommer i fortsättningen att kontrollera skyddsrummens status i Kiev nattetid, lovade borgmästaren Vitalij Klytjko efter torsdagens dödsfall, enligt tidningen Meduza.

ANNONS