Drama med krigsfångar i ryska gränsområdet Belgorod

Publicerad 2023-06-04

Ett fångdrama utspelade sig i ryska gränsområdet Belgorod på söndagen.

I video efter video kunde internetpubliken följa Ryska frivilligkårens förhandlingar med Belgorod-guvernören.

Allt började med att två tillfångatagna ryska soldater visades upp.

Ryska frivilligkåren, som kämpar på Ukrainas sida, visade på söndagen upp två tillfångatagna ryska soldater i en video.

I videon lovade en företrädare för frivilligkåren att släppa fångarna, om de fick ett personligt möte med guvernören för ryska Belgorod-området.

Mannen på britsen och mannen stående näst längst till vänster är ryska soldater i fångenskap hos Ryska frivilligkåren.

Guvernör Vjatjeslav Gladkov svarade under söndagseftermiddagen att han var beredd att möta Ryska frivilligkårens företrädare vid rysk-ukrainska gränsen, men bara om fångarna fortfarande var i livet.

Guvernören lovade att möta företrädare för Ryska frivilligkåren vid gränsposteringen Sjebekino mellan klockan 16 och 17, svensk tid.

– Jag garanterar er säkerhet, sade Gladkov i en video på sin Telegram-kanal.

Vjatjeslav Gladkov, guvernör i ryska Belgorod-området.

Ryska frivilligkåren hade angett en annan mötesplats, i ryska gränsbyn Novaja Tavolzjanka, dit de beordrade honom att komma ensam i en ambulans.

Anklagar guvernör för feghet

Ryska frivilligkårens ledare, nazisten Denis Kapustin, anklagade senare Belgorods guvernör för feghet. I en ny video på söndagskvällen hävdar han att guvernören inte kom till mötesplatsen i den ryska byn Novaja Tavolzjanka.

Nu kräver Kapustin - som själv kallar sig Denis Nikitin - ett personligt möte med guvernören, Vjatjeslav Gladkov, för att överlämna de båda ryska krigsfångarna, skriver exilryska tidningen The Insider.

Under flera veckor har städer och byar i Belgorod-området beskjutits från den ukrainska sidan, vilket lett till omfattande bränder i byggnader och ett flertal dödsfall.

Befolkningen i Belgorod-området har i videor på sociala medier klagat på att ryska armén inte lyckats försvara dem. Många har själva valt att lämna området i privata bilar, eftersom de menar att det inte längre går att leva ett normalt liv i området.

Militära experter menar att beskjutningen i området kan vara ett sätt att binda upp ryska försvarsgrupperingar, så att de inte kan delta i försvaret mot den förväntade ukrainska motoffensiven när den sätts in på annat håll längs fronten.

Områden under rysk kontroll, områden med rysk militär närvaro, ukrainska motoffensiver samt annekterade områden t o m den 30 maj.

Vid flera tillfällen under maj månad gjorde Ryska frivilligkåren, tillsammans med Ryska frihetslegionen som också kämpar på Ukrainas sida, räder in över gränsen i Belgorod-området.

Ryska försvarsministeriet har hävdat att omkring 100 av de attackerande soldaterna dödats, vilket förnekats av Ryska frivilligkåren och Ryska frihetslegionen.

Flera av soldaterna som kämpar på Ukrainas sida i Ryska frivilligkåren är nazister, enligt granskningar som olika exilryska tidningar har gjort, vilket Aftonbladet har skrivit om tidigare.

Även i de ryska leden finns nazistiska soldater, enligt Radio Svoboda.

ANNONS