Mobiliserade ryssar till fronten med en veckas utbildning

Publicerad 2022-11-10

Mobiliserade ryssar skickas till fronten i Ukraina efter en eller två veckors utbildning.

När de blir beskjutna har de ibland inga vapen att besvara elden med.

– De bara satt i skyttegraven medan ukrainarna sköt på dem. Det var inte ett slag, snarare en avrättning, säger BBC:s reporter Sergej Gorjasjko.

När den ryske presidenten Vladimir Putin beordrade partiell mobilisering den 21 september hette det att bara professionella militärer som mobiliserats skulle skickas till fronten, medan nyutbildade mobiliserade skulle placeras bakom fronten.

Det stämmer inte alls. Efter en eller två veckors bristfällig utbildning skickas de nyutbildade ofta direkt till fronten, som avlösning för utmattade förband som varit på plats i åtta månader.

– De nyutbildade täpper till hålen vid fronten, enligt BBC Russian Service nyhetspodkast Sjto eto bylo.

Väl framme finns inget radiosamband, inga officerare, ingen plan för vad de nya soldaterna ska göra. Ibland har de inte ens tilldelats något gevär. De är utrustade med gamla sovjetiska kartor som inte stämmer, och urladdade walkie-talkies.

Rysslands president Vladimir Putin.

Sergej Gorjasjko, reporter på BBC Russian Service, har tillsammans med kollegor pratat med ryska soldater, som nyligen skickats till fronten, och deras släktingar.

Soldater berättar: Grävde vår egen grav

– Först hade vi inga uppgifter om vad vi skulle göra, för vi hade inget samband med staben, berättar Aleksej Agafonov, 28.

Hans pluton hade fått felaktig information om att de var på väg till en plats som låg 15 kilometer från fronten, inte precis intill de ukrainska styrkorna.

När plutonen kom fram till en skogsdunge i Luhansk-området strax före gryningen den 2 november beordrades mannarna att börja gräva skyttegravar. Problemet var bara att hela plutonen på drygt 30 man hade två spadar. Därför började en del soldater gräva med sina bajonetter, andra med bara händerna.

I gryningen började den ukrainska sidan beskjuta den ryska plutonen med Grad-raketer och granatkastare. Ingen moteld kom från den ryska sidan.

– Vi hade grävt vår egen grav och låg där och blev beskjutna i åtta timmar, säger Agafonov.

När plutonen fick kontakt med befälet och sade ”vad ska vi göra – förstår ni att det här rena avrättningen?” blev svaret bara ”sitt kvar”. Hur många som dog på platsen vet inte Agafonov. Men det var minst tio.

Vittnar om kaos vid fronten

Hustrun till en annan soldat som var på samma plats berättar för BBC Russian Service om makens samtal kort efter händelsen:

– Han var så desorienterad, han var väldigt nedslagen. De har ingenting: varken mat, vatten eller kontakt med staben, säger hon.

Ryska soldaterna Artjom, 32, Jevgenij, 40, och Aleksej Sjtjukin, 42, dog i Ukraina – tio dagar efter att de blev mobiliserade i Ryssland.

BBC Russian Service berättar också om andra mobiliserade, från 35:e motoriserade infanteribrigaden, som skickades till byn Svatovo vid Luhansk-fronten. När de utsattes för ett ukrainskt överfall och kontaktade staben efter att deras kapten skadats blev svaret:

– Vem fick för sig att skicka er dit?

När de smutsiga, hungriga och blöta drog sig tillbaka från byn efter några dagar och klagade på förhållandena, blev svaret från en överstelöjtnant:

– De som vill går tillbaka till fronten, de som inte vill dit skickar vi till åklagaren.

Beskjuts – av sina egna

Hustrun till en annan soldat i Luhansk-området, Jelena Saprunova, säger:

– Soldaterna har ingen mat. De är beväpnade med gamla maskingevär och hälften av deras militärmateriel har gått sönder. De vet inte var de befinner sig, och när de försöker rycka tillbaka börjar deras egna genast att beskjuta dem. I skogen där han befinner sig ligger många döda som ingen hämtar, säger hon.

Hur många nymobiliserade ryssar som har dött i strid i Ukraina är okänt, men via öppna källor har BBC och tidningen Mediazona hittat namnen på 161 mobiliserade som har dött.

Tre av de nyligen mobiliserade ryssar som dött i Ukraina är Artjom Smirnov, Jevgenij Dorofejev och Aleksej Sjtjukin, som alla kommer från Krasnojarsk-regionen i Sibirien.

Alla tre dog i Ukraina, tio dagar efter att de blev mobiliserade, rapporterar tidningen Novosibirsk Onlajn.