Kemal, 46: ”Erdogan ser inte de fattigas elände”

Publicerad 2023-05-14

Kemal, 46, grävde själv fram sin döda syster ur ruinerna efter jordbävningen.

Nu bor han i en container och har noll förtroende för Recep Tayyip Erdogan i dagens presidentval.

– Erdogan är en förtryckande fascist som inte ser fattigdomen, säger Kemal.

Omkring 50 000 människor dog i den kraftiga jordbävningen som inträffade i sydöstra Turkiet i början av februari.

Många av de drabbade är kritiska till den turkiska regeringens långsamma räddningsinsatser. Det kan påverka valresultatet i dagens val, där president Recep Tayyip Erdogan ställs mot den vinsttippade utmanaren Kemal Kilicdaroglu.

I staden Adiyaman, där 95 procent av invånarna tillhör den kurdiska minoriteten, förstördes två tredjedelar av alla byggnader. Aftonbladet har pratat med två av stadens invånare.

– I tre dagar fick vi ingen hjälp från regeringen. Vi försökte hjälpa de som låg under ruinerna så gott det gick. Jag grävde själv fram min döda syster, säger Kemal Alagöz, 46.

”Containern är trång, ingen ventilation”

Hans eget hus förstördes också i jordbävningen, och han bor nu tillsammans med hustrun, två barn och sina föräldrar i en container:

Eli Karadogan, 54, grävde själv fram sin bror och svägerska ur ruinerna efter jordbävningen.

– Det är inte bra. Den är så trång och ohygienisk. Snart blir det varmt, och då har vi ingen ventilation. Det är inte ett liv som man skulle önska sig, men det är så vi lever, säger Kemal.

Enligt de officiella siffrorna dödade jordbävningen 9 000 människor i Adiyaman, men Kemal menar att det snarare handlade om 30 000 döda bara i hans hemstad. Fyra nära släktingar dog, och många bekanta till Kemal.

Han håller själv på vänstergröna partiet HDP och är mycket kritisk till president Erdogan:

– Erdogan är en förtryckande fascist. Han ser inte allt elände som fattigdomen orsakat. Under tiden efter jordbävningen har jag inte hört något positivt från regeringen, säger Kemal.

Kemal Alagöz, 46, bor i den här containern med sin hustru, två barn och sina föräldrar.

I dagens presidentval har han röstat på utmanaren Kilicdaroglu:

– Kilicdaroglu är lite bättre, en demokratisk person, säger Kemal.

Han är själv byggnadsingenjör, och byggde sitt eget hus:

– Vi vill själva bygga upp huset igen, men myndigheterna håller just nu på med mätningar, och tillåter tills vidare inte att vi bygger. Därför lever vi i en container.

”Det är inte bra. Den är så trång,” säger Kemal Alagöz om containern som hans familj bor i.

”Föreskrifterna följs inte när hus byggs”

Eli Karadogan, 54, är precis som Kemal kurd och håller också han på vänstergröna HDP:

– 2016 utfärdade Erdogan ett dekret som gjorde att jag blev av med mitt jobb som lärare, eftersom jag var fackligt aktiv. Han använder odemokratiska metoder och skapar oro i samhället. Hans regim är förtryckande, och han visar inte intresse för fred och frihet, säger Eli.

Efter jordbävningen grävde han fram sin bror och sin svägerska ur deras hus. Båda var döda, liksom 70 andra i samma byggnad.

– Föreskrifterna följs inte när hus byggs. Om de har rätt att bygga tre våningar så bygger de fem, för de vet att de får tillåtelse till det efteråt. Därför fuskar de. Självklart har det påverkat säkerheten, säger Eli.

Turkiska valet ser ut att bli en rysare för Erdogan.

Han lever nu som pensionär i en hyreslägenhet i staden Batman. Från den skadade lägenheten där han och hustrun bodde i Adiyaman fick han med sig ungefär hälften av möblerna.

– Livet i i Turkiet är hårt och dyrt, en tredjedel av min pension går till hyran. Livet är mer ansträngande nu än före jordbävningen, vi lever på minimala resurser, säger Eli.

I presidentvalet har han röstat på Kemal Kilicdaroglu:

– Jag tycker att han är bra, men inte hans koalitionspartners. De är inte lika trovärdiga. Men han har lovat att upphäva dekretet som gjorde mig arbetslös. Så kanske får jag tillbaka mitt jobb som lärare om han blir president, säger Eli Karadogan.