Klimatpaketet klubbat – så mycket dyrare blir Medelhavsresan

Publicerad 2023-04-19

STRASBOURG. EU har röstat igenom ett ”historiskt” klimatpaket.

Då väntar höjda priser på semesterresor med flyg och båt.

– Jag gissar på ett prispåslag på cirkus 50 euro för en Medelhavsresa, säger Jakop Dalunde (MP).

På tisdagen klubbade Europaparlamentet klimatpaketet ”Fit for 55” som ska bidra till att minska klimatutsläppen med 55 procent fram till 2030.

Miljöpartiets EU-parlamentariker Jakop Dalunde är positiv efter beskedet. Mest nöjd är han över de nya kraven på utsläppsrätter gällande flyg och sjöfart.

– Flyget och sjöfarten går från att inte betala något alls för sina utsläppsrätter till att äntligen börja göra det och få ett omställningstryck. Både genom att flytta trafik till sjöfart och järnväg, men också att få mer grön teknik, säger han.

– Förra ramverket räknade bara flygresor inom Europa. Som flyg från Landvetter till Schipol, men inte Arlanda till Tokyo. Det ändrar vi nu. Allt flygresande ska räknas in. Det är den största segern i processen och det har nästan ingen journalist skrivit om.

Jakop Dalunde, MP.

”Flygbranschen lite bekymrade”

Med de nya kraven på flygbolagen väntas priserna på flygbiljetter öka.

– Det är jättesvårt att beräkna exakt, men av vad jag sett gissar jag på ett prispåslag på cirkus 50 euro (cirka 560 kronor) för en Medelhavsresa i Europa, säger Jakop Dalunde.

– Sammantaget kommer EU-politiken att få större effekt och vi kommer också att motsvara reduktionsplikt som finns för bilar med flyget. När jag pratar med flygbranschen är de lite bekymrade för lönsamhet, men de tycker inte det här är så farligt. De kan köpa det kostnadsmässigt och det är ett tecken på att vi hade kunnat göra ännu mer än vi gör nu. Vi hade velat gå ännu längre men det är en revolution på så sätt.

Dyrare utlandskryssningar väntar också.

”Markant dyrare”

Utöver flygpriserna väntas det även bli dyrare att resa med kryssningsfartyg, säger Jakop Dalunde.

– För kryssningsfartyg som fortsätter använda fossil energi kommer det bli markant dyrare. Det kommer dels flytta turism från ohållbar turism till mer hållbar och kommer också öka innovationstakten. Vi får fram kryssningsfartyg med hållbara bränslen.

Centerpartiets Emma Wiesner har varit med och förhandlat fram klimatpaketet.

– Utsläppshandeln har motarbetats från båda håll: den moderata gruppen ville göra klimatarbetet långsammare och de rödgröna ville inte inkludera transportsektorn. Som tur är höll Centerpartiet kursen under förhandlingarna. Nu har vi ett uppdaterat och vässat system på plats, säger hon.

Kostnadsfria utsläppsrätter inom EU:s utsläppshandelssystem kommer att fasas ut från 2026.

– Nu har vi ett saftigt paket på plats. Det kommer att bli saftigt dyrt för de som släpper ut, samtidigt som vi minskar utsläppen. Jag är riktigt stolt och nöjd över var vi har landat, säger Emma Wiesner.