SD-kravet: Vill ta över Kristerssons riksdagskansli

Publicerad 2022-09-14

Sverigedemokraterna vill ta över Moderaternas kansli och förstakammarsalen i riksdagen, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Kraven lades fram under ett möte i riksdagen redan dagen efter valet – men enligt en SD-källa nekas de lokalerna eftersom de är för stora.

– Ett lyxproblem, säger källan.

Moderaterna har under många år haft sitt riksdagskansli i Skandiahuset på Mynttorget i Stockholm. Det ståtliga huset restes i slutet av 1800-talet och partiledaren har traditionellt sitt kontor i hörnet mot slottet och riksdagshusen.

Lokalerna tillhör vanligen det näst största partiet. När Sverigedemokraterna nu har knuffat ner Moderaterna från den posten anser partiet att de ska få flytta in där istället, enligt källor till Aftonbladet.

Det åtråvärda 1800-talshuset vid Mynttorget i centrala Stockholm har länge varit Moderaternas hemvist. Nu vill SD ta över.

Enligt källor med insyn hölls det i måndags ett möte i riksdagen där riksdagsförvaltningen och kanslichefer från flera partier deltog. Under mötet ska Sverigedemokraternas representant gjort anspråk på både Moderaternas kansli och den så kallade förstakammarsalen i riksdagen.

Enligt en uppgiftslämnare blev Moderaterna ”tagna på sängen” över önskemålet och det blev upprörd stämning under mötet.

Åkesson anländer till Moderaternas kansli.

Förstakammarsalen är den ena av två kammare i östra riksdagshuset. Salen används i dag för sammanträdeslokal för Moderaterna och för utskottsutfrågningar. I samma hus finns även andrakammarsalen som är större och används av Socialdemokraterna.

En annan källa bekräftar mötet och tillägger att Sverigedemokraternas önskemål möttes av ”sura miner” under mötet.

”Lyxproblem - får inte plats i M-huset”

En tredje källa, som representerar SD och har insyn i frågan, bekräftar Aftonbladets uppgifter. Enligt källan kommer partiet dock inte att få flytta in i Moderaternas hus.

– Vi har krävt att vi ska få Moderaterna kansli. Men vi blev för stora för de lokalerna, vi kommer inte få plats där. Det är något av ett lyxproblem för Sverigedemokraterna, säger källan.

Partiet kommer istället att få husera i ledamotshuset, som precis har renoverats klart. Enligt källan kommer SD få lokaler på våning 5 och 6.

Sverigedemokraternas kanslichef slutade nyligen. Partiets representant på mötet var kanslijuristen Kristoffer Löfblad. Han vill inte kommentera något om mötet.

– Det enda jag kan säga är att det hölls ett möte om lokaltilldelningen i går, det håller riksdagsförvaltningen i, säger han till Aftonbladet på tisdagen.

Tar hänsyn till flera parametrar

Åsa Albihn, chef för fastighetsförvaltningens fastighetsenhet, säger till Aftonbladet att de inväntar valresultatet innan placeringen av partierna blir klart. Hon säger också att placeringen inte enbart baseras på hur stort partiet är.

Åsa Albihn vill varken bekräfta eller dementera om SD fått lokaler i ledamotshuset.

– Vi inväntar valresultatet innan vi kommenterar det, säger hon.

Aftonbladet har sökt Moderaternas kanslichef och presschef för kommentar.

Ulf Kristersson på taket på kansliet på Mynttorget 1 i Gamla stan i Stockholm.