Donald Trump vill avskaffa green card-lotteriet

Publicerad 2017-11-01

Donald Trump vill stoppa det så kallade green card-lotteriet.

Beskedet kommer efter den misstänkta terrorattacken på Manhattan, där minst åtta personer kördes ihjäl av en man i pickup.

– I dag börjar jag processen att avsluta lotteri-programmet, säger USA:s president på en presskonferens.

Varje år lottas omkring 50 000 personer fram att få ett permanent visum för att vistas i USA.

Donald Trump skriver på Twitter att den misstänkte terroristen Sayfullo Saipov, 29, kom från Uzbekistan till USA och fick uppehållstillstånd via green card-lotteriet. Departementet för inrikes säkerhet bekräftar uppgiften för nyhetsbyrån AP.

”... en av Chuck Schumers skönheter. Jag vill ha det meritbaserat”, skriver presidenten.

Chuck Schumer är gruppledare för Demokraterna i den amerikanska senaten och han pekas nu ut av Republikanerna som hjärnan bakom visum-programmet.

”Vi kämpar hårt för meritbaserad immigration, inget mer av Demokraternas lotteri”, fortsätter Trump på Twitter.

”Mindre politiskt korrekta”

Donald Trump tog senare på onsdagen upp saken på en presskonferens.

– I dag börjar jag processen att avsluta lotteri-programmet. Vi kommer att vidta alla möjliga åtgärder för att skydda vårt folk, säger han.

– Vi måste bli mycket tuffare. Mycket smartare. Och vi måste bli mycket mindre politiskt korrekta.

I det omedelbara kölvattnet efter tisdagens fordonsattack på Manhattan har flera republikaner och konservativa lastat Chuck Schumer för händelsen, skriver Washington Post. De menar att New York-senatorn indirekt har ansvar för att Sayfullo Saipov fått komma in i landet.

Något timme efter Trumps utspel svarade Schumer, också han på Twitter.

”Jag antar att det inte är för tidigt att politisera en tragedi”, skriver senatorn.

Stöd av båda partierna

Washington Post påpekar att green card-lotteriet varit måltavla för konservativa i många år.

Chuck Schumer fortsätter i en serie tweets:

”Jag har alltid trott och fortsätter att tro att immigration är bra för Amerika. President Trump borde, i stället för att politisera och splittra Amerika, vilket han alltid verkar göra vid nationella tragedier, fokusera på finansieringen av anti-terrorism vilket han föreslagit att skära ner på i sin budget.”

Programmet har funnits i över 20 år och ger ett begränsat antal personer, från olika länder med relativt liten population i USA, möjlighet att få permanent uppehållstillstånd. Syftet är att öka mångfalden i immigrationen.

Chuck Schumer skrev ett utkast på systemet 1990. Förslaget blev sedan en del av ett större immigrationspaket som godkändes av kongressen med stöd av båda partierna – och signerades av den republikanske presidenten George Bush i slutet av det året.