Svenskarna har stoppats vid finska gränsen – i fyra månader

Kravallstaketet kvar rakt över torget mellan Haparanda och Torneå: ”Alla är förbannade över det här”

Publicerad 2020-07-23

HAPARANDA / TORNEÅ. Frustrationen ökar bland svenskarna vid den stängda finska gränsen.

I fyra månader har Haparandabor stoppats av ett kravallstaket rakt genom samhället – trots att finska grannstaden Torneå har fler coronafall än på den svenska sidan.

– Det är lite obehagligt, säger Anneli Heimonen.

Hon har stått med sin cykel och länge betraktat den bevakade gränsövergången mellan Haparanda och Torneå, kravallstaketet som går rakt genom det hopväxta svensk-finska samhället.

– Jag har nog varit här i en halvtimme. Det är lite obehagligt tycker jag med gränsvakterna och staketet, säger Anneli Heimonen, 72, pensionerad fritidsledare.

Anneli Heimonen, 72, har kusinerna på finska sidan gränsen. I över en halvtimme står hon och bara betraktar gränskontrollen som nu funnits mellan Haparanda och Torneå i fyra månader: ”Det känns sorgligt. De säger att det kan dröja ganska länge innan de öppnar igen.”

Kravallstaketet har varit på plats i över fyra månader nu, sedan den finska regeringen beslutade att stänga gränsen för svenskarna i mitten av mars på grund av coronapandemin.

– Jag förstår frustrationen. Det är jättekänslosamt för oss som har levt här och inte haft någon gräns och så blir det så här. Inte ens under kriget var gränsen stängd på det här sättet, säger Sven Tornberg (C), kommunalråd i Haparanda.

”Man tittar snett på varandra”

Han menar att det värsta med kravallstaketet inte är gränskontrollerna utan den misstro som uppstått mellan forna vänner på båda sidor gränsen.

– Det har byggts upp en misstänksamhet. Man tittar snett på varandra och man hör om svenska bilar som får vätska hällt över sig på den finska sidan. Det blir inte den där grannsämjan, vi har ju varit en stad. Nu kan vi fatta politiska beslut om att samarbeta, men den avoghet så blir det jättesvårt. Misstänksamheten som har uppstått kommer att ta år att återställa, säger Sven Tornberg.

Vid den tillfälliga gränsövergången som placerats mitt på Victoriatorget framför köpcentret På gränsen kan Mirja Magnusson, 70, fira att hon äntligen får passera gränsen till Torneå igen.

– Senast fick jag vända. Jag har svenskt pass. Men nu hörde jag på tv igår att om man har de fyra sista siffrorna i personnumret som visar att man kommer från Finland så får man passera.

Finländarna släpps in i Sverige

Den här gången går det vägen.

– Det är stor rea i sportbutiken och så vill jag handla finsk korv, säger Mirja innan hon cyklar vidare.

För många svenskar som bor i Haparanda är statistiken det som upprör. På Torneå-sidan har man haft totalt 52 fall av covid-19, i Haparanda bara 10.

– Många tar upp det, som om det vore en tävling. Men en stängd gräns är ingen lösning på corona. Det handlar om helt andra saker, att man håller sig hemma när man är sjuk, håller fysisk distans, det är sånt som långsiktigt hindrar att smittspridning sker, vi kan inte stänga ner samhällen under en längre tid, säger kommunalrådet Sven Tornberg.

Kasper Kalervo, 72, pensionerad egen företagare har dubbelt medborgarskap och får därför röra sig fritt över gränsen. Men hans vänner stoppas.

– Alla är förbannade över det här, säger han.

– Varför får de åka hit och handla snus och öl medan vi stoppas vid gränsen? Det borde vara lika för dem.

”Skapar en onödig schism”

Mirja Magnusson, som kommit tillbaka över gränsen utan några reafynd, stannar till igen med sin cykel.

– Det här är otroligt besvärligt för människorna. Det skapar en onödig schism. De som bor här är så förbannade på det som de som bestämmer i Helsingfors har orsakat, säger hon.

– Det är så onödigt. Vi bär inte smittan. Inte känner väl heller coronan nån skillnad vid en sån här gräns?

Nicolo Elia från Italien, bor med sin finska flickvän i Torneå. ”Det är löjligt” säger han om att gränskontrollen suttit uppe i fyra månader.

Nicolo Elia, 29, kommer från Italien, men bor med sin finska flickvän i Torneå och jobbar i Haparanda som kock.

– Det är löjligt, säger han om kravallstaketet som stoppar svenskarna från att besöka den finska sidan.

– Men finländarna kan komma hit. Den här gränsen blir så tydlig. Den är verkligen löjlig, säger han.

De svenskar som arbetar på den finska sidan får passera gränsen genom att visa intyg från arbetsgivare. Man tillåts också passera vid så kallade nödvändiga resor.

– Det kan vara dop, bröllop, begravning, om man har en parrelation över gränsen. Men det upplevs som ett väldigt godtycke. Ibland får man passera för att kunna köpa något som bara finns på den finska sidan, men det beror på vem som står i kontrollen, säger kommunalrådet Sven Tornberg.

Finska förvåningen: ”Trodde inte det var så här”

Gränsövergången har även blivit lite av en turistattraktion. Anna-Stina, 39, och sonen Topi, 5, kommer från Uleåborg, men traskar utan problem över från den finska till den svenska sidan av Victoriatorget. Först skrattar hon till när hon får syn på gränsvakterna och kravallstaketet.

– Jag visste inte att det var så här. Jag blev förvånad för jag hade inte trott att det var så här strikt övervakat, säger hon.

Anneli Heimonen, är till slut på väg hem igen. Hon är född på den svenska sidan, uppvuxen på den finska och har sedan bott och arbetat hela sitt liv i Sverige. Nu är hon glad över att barn och barnbarn finns i Boden, men sörjer samtidigt att hon inte kan besöka kusinerna i Kittilä i finska Lappland där hon växt upp. Hon skakar på huvudet åt kravallstaketet.

– Det känns sorgligt. De säger att det kan dröja ganska länge innan de öppnar igen, säger hon.