Läkare: Kommunerna glömdes bort

TT

Publicerad 2020-05-27

Kommunerna glömdes bort i planeringen av pandemin, anser flera smittskyddsläkare som Ekot har talat med. Arkivbild.

Kommunerna glömdes bort när Sverige förberedde sig på pandemin i februari och i början av mars, enligt en granskning som Sverige Radio Ekot har gjort.

Flera smittskyddsläkare och beredskapsansvariga i landets regioner anser att det kan ha kostat liv.

En av de smittskyddsläkare som vittnar om konsekvenserna av att kommunerna glömdes bort är Hans Boman i Västernorrland.

– Ja, det har säkert bidragit till smittspridning på boenden och tyvärr dödsfall i förlängningen, säger han till Ekot.

Bland annat dröjde skyddsutrustning och rutiner kring grundläggande hygien på många håll inom äldreomsorgen, som kommunerna bland annat har ansvar för, uppger Ekot.

Inte heller de nationella myndigheterna kom ihåg kommunerna när en nationell lägesbild sammanställdes för att inventera beredskapen i februari.

Klart i mars

Orsaken kan ha varit att risken för samhällsspridning länge bedömdes vara låg, säger flera smittskyddsläkare. Först när Sverige hade en konstaterad samhällsspridning i mitten på mars togs en lägesbild för kommunerna fram.

– Så en del av det här tycker jag är att man inte har kontakt med verkligheten, säger Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i Gävleborg, till radion.

Socialminister Lena Hallengren (S) säger till TT att hon inte kan överpröva vad "väldigt kompetenta" smittskyddsläkare gör för bedömning.

– Jag vet bara vilket enormt hårt arbete som bedrevs i mitten på februari och framöver när det stod klart att covid-19 hade nått Europa, säger hon.

Socialministern: Ska utvärderas

Lena Hallengren menar att man från Sveriges håll kunde se hur länder runt om i Europa inte klarade av att ge intensivvård och att erbjuda vårdplatser, i takt med att viruset spreds.

– Det var väldigt viktigt att rusta hälso- och sjukvården. Sedan är det klart att på våra äldreboenden så bor det äldre som är sköra, och det är klart att ambitionen var och fortsatt är att skydda dem som är i en riskgrupp.

Hur varje kommun och region förberedde sig för pandemin kommer att följas upp, uppger Hallengren.

PODD Coronaskandalen som skakat Storbritannien

Om resorna som blev en skandal, med Aftonbladets Wolfgang Hansson.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen