Erdogan varnar Ryssland efter blodig natt

Henrik Samuelsson/TT

Publicerad 2020-02-03

En turkisk militärkonvoj i Idlib under helgen.

Stå inte i vägen för vår hämnd. Det säger Turkiets president varnande till Ryssland, efter det att syrisk granateld kostat minst fyra turkiska soldater livet i Idlib.

Turkiet säger sig även ha satt in F-16-plan i striderna inne i Syrien, men det avvisas av Ryssland.

Enligt Ankara-regimen kom de "observationsposteringar" som Turkiet har i den syriska provinsen Idlib under intensiv granatbeskjutning natten till måndagen. Anfallen ska ha kommit trots tidigare samordning kring var turkiska styrkor skulle befinna sig i regionen. Fyra turkiska soldater dödades och många skadades, enligt landets försvarsdepartement.

Svaret kom snabbt, med turkisk eldgivning som enligt Recep Tayyip Erdogan "neutraliserade" 30–35 syriska soldater.

– Vi har svarat med samma mynt på dessa attacker, och fortsätter att göra det, säger Erdogan till medier i Istanbul.

Amerikanska plan

Han ber Ryssland, som har stora militära resurser på den syriska regimens sida i Idlib, att "inte stå i vägen" för turkiska anfall. Enligt Erdogan har Turkiet även använt sina amerikanska F-16-plan i morgonens motanfall – en uppgift som Ryssland nästan förnärmat avvisar.

"Luftrummet över nedtrappningsområdet i Idlib kontrolleras permanent av det ryska flygvapnet. Flygplan från Turkiet har inte överträtt den syriska gränsen och inga attacker mot de syriska styrkornas positioner har registrerats", meddelar ryska försvaret enligt nyhetsbyrån Interfax.

Det så kallade nedtrappningsområdet ingår i uppgörelser mellan Turkiet och Ryssland om hur kriget i Syrien ska lösas. Men dessa uppgörelser har redan tidigare knakat i fogarna, och ser nu ut att hänga på en skör tråd.

Omer Celik, talesman för Erdogans parti AKP, meddelar också i CNN Türk att syriska regimstyrkor i närheten av Turkiets positioner från och med nu ses som måltavlor av turkisk militär i Idlib.

– Vi förväntar oss att Ryssland inte skyddar regimen eller dessa styrkor, säger Celik.

På flykt mot gränsen

Omkring 3,6 miljoner syriska flyktingar befinner sig i Turkiet. Det är i hopp om att stabilisera läget med en slags buffertzon som Ankara etablerat tolv observationsanläggningar, som även kan ses som militärbaser, i det krigshärjade Idlib. Landet stödjer rebellgrupper i kriget, och är alltså på motsatt sida till Syrien och Ryssland i konflikten.

Men läget har snabbt förvärrats den senaste tiden, när Damaskus-regimen – med ryskt stöd – har trappat upp offensiven för att återta Idlib, det sista stora rebellfästet efter nio års inbördeskrig. Under helgen kom rapporter om att Turkiets militär skickat förstärkning till sina styrkor.

För egen del befarar Turkiet nya flyktingströmmar från Syrien, en farhåga som redan ser ut att vara på god väg att besannas. USA:s särskilda Syriensändebud James Jeffrey sade i förra veckan att utvecklingen har tvingat cirka 700 000 människor på flykt norrut mot den turkiska gränsen.