Kustbevakningen utreder inte färjeincident

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Magnus Lejhall / TT
Uppgifterna om fartygsincidenten i Verköhamnen i Karlskrona går isär, enligt Kustbevakningen. Karlskrona Sjötaxi bogserar in den boj som Stena Spirit kan ha kolliderat med.

Kustbevakningen kommer inte att utreda färjeolyckan i Verköhamnen i Karlskrona, rapporterar lokala medier. Vittnesmålen går isär om incidenten, som inträffade under måndagsförmiddagen. Inledningsvis beskrevs det som en sammanstötning mellan en passagerarfärja och ett arbetsfartyg, men eftersom det inte misstänks ligga något brott bakom händelsen så inleder inte Kustbevakningen någon förundersökning.

– Vi utreder inte saken vidare utan det är ett försäkringsärende för fartygen, det ligger inte i statens intresse att utreda, säger Tomas Molldén, vakthavande befäl vid Kustbevakningen, till Sveriges Radio Blekinge.

Enligt de initiala uppgifterna inträffade en lätt kollision då Stena Lines Polenfärja Stena Spirit körde in i det norska arbetsfartyget NKT Victoria nära kajen. Men bilden av vad som hänt är inte entydig.

– Stena Line säger att de inte är säkra på om det varit en kollision och Victoria säger att det har varit en. Stena trodde att de hade kört på en boj och inte själva båten, men det får utredas, säger Marilyn Tamminen, ledningscentralsoperatör vid Kustbevakningen till TT.

Att de båda fartygen kommit nära varandra berodde högst sannolikt på ett maskinfel i en hjälpmotor i kombination med hård vind, uppger Kent Hoff vid räddningstjänsten i östra Blekinge. Inga personskador har rapporterats.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN