Lägre förbränning kan förklara äldres putmage

Erik Paulsson Rönnbäck/TT

Publicerad 2019-09-11

Lägre fettförbränning kan förklara varför vissa äldre har svårt att hålla vikten. Arkivbild.

Kosten är densamma och stegräknaren ljuger inte, men likt förbannat fortsätter vågen att ticka uppåt.

Svenska forskare kan ha hittat svaret på gåtan om äldres viktuppgång: kroppen blir helt enkelt sämre på fettförbränning.

– Vi trodde att förmågan att ta upp fett var avgörande, men väldigt förvånande minskar förmågan att bli av med fettet med åldern. Det går långsammare och långsammare, oavsett om man är fet eller smal, säger Peter Arner, professor vid institutionen för medicin på Karolinska institutet i Huddinge.

Forskarlaget har undersökt den så kallade fettåldern i 54 personers kroppar, det vill säga hur länge fettet funnits lagrat. Genom att undersöka samma person under en längre tidsperiod kunde forskarna se om fettåldern ökat eller minskat. En låg fettålder betyder att det inlagrade fettet endast stannar en kortare tid i kroppen eftersom förbränningen av den är hög, och tvärtom.

Förlorar främst muskelmassa

Fettförbränningen börjar avta redan i 20-årsåldern, enligt studien. Nästa steg i forskningen är att försöka svara på varför. Peter Arner säger att en möjlig förklaring är att förbränningen minskar som en nedärvd överlevnadsinstinkt från tiden när mat var en bristvara.

– Undersökningar av kroppssammansättningen hos äldre har visat att de som magrar framför allt förlorar muskelmassa. Tydligen är det väldigt viktigt för oss när vi blir äldre att behålla fettet. Äldre personer kan ha fått mindre mat än andra i perioder med mindre föda, för att se till att släktet överlevde, säger Arner.

Användbart vid fetmakirurgi

Förhoppningen är att resultaten från studien kan användas för att hjälpa personer som genomgått fetmakirurgi, till exempel magsäcksoperation, att behålla sin vikt efter den inledande viktnedgången.

– De går ned väldigt mycket i vikt, men efter ett tag går de upp i vikt igen. Det är inte så bra, och det kostar mycket pengar för vården, säger Arner.

– Vi vet att fettåldern hänger ihop med fysisk aktivitet, och fysisk aktivitet i kombination med fetmakirurgi skulle kunna vara ett sätt för personerna att behålla sin låga vikt.

Peter Arner säger att äldre personer som vill undvika en viktuppgång måste skära ned på födointaget.

– Man behöver inte bli asket, det räcker med att göra en mindre inskränkning som att ta bort den där kvällsmackan, säger han.

Studien genomfördes tillsammans med forskare vid Lyons universitet i Frankrike, och har publicerats i vetenskapstidskriften Nature Medicine.

ANNONS