Merkel pekas ut som skyldig till högerpopulisternas framgångar

Av: Wolfgang Hansson

Publicerad:

NYHETER

DRESDEN. När de först gick ut på gatorna betraktades de som ett övergående fenomen.

Nu är högerpopulisterna en permanent del av tysk politik som förväntas fördubbla sina platser i EU-parlamentet.

Professor Werner Patzelt pekar ut en syndabock: Angela Merkel.

I valet till förbundsdagen 2013 lyckades Alternativ för Tyskland, AfD, inte ens skapa ihop de fem procent av rösterna som krävs för att klara spärren.

I EU-valet året efter stannade de på sju procent.

Efter islamistiska terrordåd i Paris och på andra platser i Europa 2014 föddes den islamfientliga Pegida-rörelsen som sedan dess demonstrerat varje måndag i Dresden och även etablerat sig utanför Tyskland om än inte alls lika framgångsrikt.

– Jag varnade direkt för att det här inte var något övergående fenomen, säger professor Werner Patzelt vid Dresdens universitet.

1 av 2 | Foto: LOTTE FERNVALL
Statsvetaren Werner Patzelt.

Andra experter hävdade att det rörde sig om en liten grupp rasister och fascister som snabbt skulle försvinna om vi teg ihjäl dem. Så blev det inte.

Patzelts arbetsrum i hemmet ser ut som man föreställer sig att en professors arbetsplats ska göra. Ett stort skrivbord och väggar täckte med böcker. När vi träffas har han precis gått i pension. Men han tänker fortsätta sin gärning minus undervisningsplikten.

Merkels misslyckande

Han menar att Merkels konservativa CDU och systerpartiet CSU från Bayern tidigare alltid lyckats inkludera den yttersta högern inom sina partier. Det är därför, och på grund av landets erfarenheter under andra världskriget, som Tyskland inte haft något högerpopulistiskt parti vid sidan att de allra mest extrema och marginaliserade, som nynazistiska NPD.

– Här har Angela Merkel misslyckats helt. Hennes första plikt borde ha varit att integrera högerpopulisterna inom sitt eget parti. Genom att föra CDU mer mot mitten har hon öppnat upp ett tomrum till höger som Afd kunnat utnyttja. Istället uppträdde hon arrogant mot de som hade en annan åsikt och målade i princip ut dem som kallhjärtade, främlingsfientliga idioter som samhället inte ville veta av och inte tänkte lyssna till.

Patzelt drar upp den mörkblå koftan som han har hängande över axlarna.

Blev droppen

– Genom att hävda att det inte fanns någon annan väg än hennes bad hon närmast om att bli utmanad. Vilket skapade ännu mer sammanhållning mellan de som kritiserade henne och samtidigt gjorde Merkel till den mest hatade personen i östra Tyskland.

Angela Merkel.
Foto: Francisco Seco / AP
Angela Merkel.

Han pekar mot skrivbordet. Där ligger en trave av hans senaste bok som handlar om just hur CDU misslyckats med att hålla högerflanken ren. Titeln är "CDU, AFD och den politiska dårskapen". För två år sedan skrev han en annan bok som varnade för de högerextrema stämningarna, "Varningssignaler från Dresden".

Patzelt menar att flyktingfrågan blev droppen som fick bägaren att rinna över för många människor.

– Tyskland hade ingen plikt att ta emot alla flyktingar hösten 2015. När Merkel märkte vad som höll på att hända hade hon kunnat ändra sig och propsat på att de som kom skulle ha fördelats över Europa. Tyskland hade inte behövt vara bäst i klassen. Särskilt inte sedan länder som Danmark och Sverige ändrat sig och stängt sina gränser.

Känsligt

Flyktingmottagandet är speciellt känsligt i östra Tyskland, det som tidigare var DDR.

– Den här delen av landet saknar i stort erfarenheter av flyktingmottagande bortsett från vietnamesiska flyktingar som under DDR-tiden integrerade sig oerhört snabbt och bra. Den nya flyktingströmmen var något helt annat.

Dessutom känner sig många tyskar från den östra landsänden förfördelade ända sedan återföreningen av Tyskland.

Patzelt är själv från västra Tyskland men hans hustru stammar från de östra delarna. Han tror sig se vad som rör sig i folkdjupet.

– Många i den här delen av landet känner att de aldrig blev tillfrågade av de styrande om de ville ta emot flyktingar. Plötsligt skulle de bara acceptera det. Högerpopulismen är en motreaktion. Därför räcker det med att några få invandrare begår brott för att det ska få stor uppmärksamhet och underblåsa den negativa bilden av invandringen.

Tar inte på allvar

Han fruktar att Afd kommer att nå stora framgångar i valen till EU-parlamentet. Kanske till och med fördubbla sitt reslutat.

– Vid sidan av invandringen finns det många tyskar som är så okunniga om EU att Afd:s propaganda kan locka till sig många i den här gruppen.

Patzelt tycker inte att de etablerade partierna tar hotet från AfD på tillräckligt stort allvar.

– De tunga rikspolitikerna deltar inte i EU-valrörelsen. De tycker inte att den är tillräckligt viktig utan lämnar över det till lokala politiker. Därmed ger de en fördel till Afd. Högerpopulismen har etablerat sig och kommer inte att försvinna av sig självt.

Foto: LOTTE FERNVALL
Aftonbladets Lotta Fernvall och Wolfgang Hansson på plats i Dresden, Tyskland.
Publicerad:

LÄS VIDARE