Brott

GW Persson: ”Tre fall senaste 50 åren med polishallickar”

Av: 

Joachim Kerpner

NYHETER

Leif GW Persson är mycket överraskad över att en polis har gripits misstänkt för grovt koppleri.

Kriminologiprofessorn känner bara till tre, fyra sådana fall på över 50 år.

– Det finns en och annan som har blivit dömd. Det brukar inte betraktas som en merit, utan då får de sparken också, säger Persson.

Under måndagen gjordes ett tillslag mot en massagesalong i centrala Stockholm och två personer greps misstänkta för grovt koppleri. Den ena är en polis i yttre tjänst.

Leif GW Persson, professor i kriminologi, är förvånad.

– Ja, faktiskt. Det är ju ett så pass ansenligt risktagande. Det måste finnas dunkla psykologiska krafter i bakgrunden. Det är inte vanligt, ska du veta.

Leif GW Persson, professor i kriminologi.

Foto: LOTTE FERNVALL

Enligt Leif GW Persson är förundersökningen troligtvis gedigen, eftersom polisen greps på den starkare misstankegraden sannolika skäl.

– Det vanliga när man spräcker sådant här är att man lyssnar på deras teletrafik. Så visst, det kan nog hålla.

Hur många fall känner du till där poliser dömts för koppleri?

– Det är ytterst få. Jag började på sena 1960-talet. Och jag kan bara erinra mig tre, fyra ärenden på mer än 50 år. Det behöver inte vara någon fullständig bild, men jag får för mig att det är in i helvete ovanligt.

Senaste gången var för ungefär tio år sedan, enligt Persson.

– Det var en komplicerad historia, för han hade dessutom ihop det med den tjejen som drev den där verksamheten. Sådana där kallas ju för hushållshallickar traditionellt.

Flera polispatruller befinner sig på platsen.

Foto: Stefan Jerrevång

”Polisen har trappat upp insatserna mot koppleri”

Vad tänker du om att det kommer flera tillslag så kort inpå varandra, först ett där Paolo Roberto fastnar och sedan det här kort efter?

– Inget särskilt, annat än att det här är så kallade spaningsrelaterade brott. Det är polisen själva som spanar upp den här verksamheten, och griper de personer det handlar om. Just nu har man tydligen trappat upp sina åtgärder mot det här. Det är väl ett enkelt uttryck för det. Det vittnar varken om någon ökning eller något annat.

Vilket straff kan den gripne polisen få?

– Döms han för koppleri blir det fängelse, något annat är inte att tänka på i dessa dagar. Är det grovt koppleri, då ska det ju till en jävla ruljans. Men vanligt koppleri brukar bli något år.

Han är misstänkt för grovt koppleri.

– Jaha, det behöver inte betyda något annat än att åklagaren har garderat sig. Men fängelse blir det helt säkert. För detta brukar sådana som han få en liten rabatt i och med att han blir med av jobbet.

Kriminologiprofessorn minns ett annat prostitutionsärende, där en polisaspirant relegerades från Polishögskolan.

– Vi hade faktiskt en tjej som gick på skolan och jobbade som prostituerad. Hon höll till på Scandic Hotel vid Järva krog, hotellet som ligger närmast skolan. Där höll hon på och fnaskade på kvällarna, och hon åkte ut på arslet. Hon gjorde sig inte skyldig till brott, men i hennes fall ansågs det inte förenligt med polisyrket att man deltidade som prostituerad.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA hos Cervera: Upp till 30-50 % på massor av varor!

Cervera

Publisert:

LÄS VIDARE

Ny sexköpsrazzia i centrala Stockholm - polis gripen

ÄMNEN I ARTIKELN

Brott

Leif GW Persson

Polishögskolan

Koppleri