Publicerad:
Uppdaterad:

Ministern försvarar miljonsatsningen på serverhallar

Av: John Granlund, Olof Svensson

Publicerad:
Uppdaterad:

Satsningen på serverhallar kostar skattebetalarna miljontals kronor och ger få jobb.

Men näringsminister Ibrahim Baylan (S) försvarar det intensiva arbetet med att locka it-jättarna till Sverige.

– Det handlar om att få de stora multinationella bolagen, snabbt växande i den digitala sektorn, att investera, säger han.

Ibrahim Baylan (S) var energiminister när han vädjade till Amazon, Google och Facebook att etablera sig djupare i Sverige. Nu är han näringsminister och har ett tungt ansvar i Sveriges satsning på industrin med serverhallar.

Han försvarar regeringens arbete med att locka hit it-jättarna – men kan inte presentera någon tydlig siffra på vad det innebär för sysselsättningen.

– Det finns lite olika beräkningar, både om direkta och indirekta jobb, men för min del handlar det snarare om att vi får en av världens snabbast växande bolag att etablera sig här med allt vad det innebär för dynamiken, säger Ibrahim Baylan.

Näringsminister Ibrahim Baylan (S).
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Näringsminister Ibrahim Baylan (S).

Han pekar på att Facebook har investerat 4-4,5 miljarder kronor på sin anläggning i Luleå.

– Det kanske i Stockholmstermer inte låter så mycket. Men det är klart att en investering i den klassen är inget man ser särskilt ofta ute i landet.

Business Sweden menar att detta kommer ge 30 000 arbetstillfällen. Delar du den uppfattningen?
– Jag har ingen anledning att värdera eller spekulera i det. När vi jobbar så försöker vi få till så mycket investeringar till vårt land som möjligt. Ibland handlar det om direkta jobb, ibland indirekta jobb, ibland etableringar som är början på något som är väldigt viktigt. Som i det här fallet – att Sverige kan vara med i den här digitaliseringen som vi vet att vi bara är i början av och i vissa fall också kan leda den.

Foto: Pontus Orre
Nätjätten Amazons nybygge utanför Eskilstuna.

Amerikanska experter skrattar åt naiviteten i Sverige och säger att bolagen bara etablerar sig här för att få bidrag och skattelättnader. Har ni blivit lurade?

– De amerikanska forskarnas uttalanden får stå för dem naturligtvis. Men vi är ett öppet exportberoende land. Vi är beroende av investeringar såväl av våra egna bolag men också från utländska investeringar för att kunna hävda vår välfärd.

Bolagen undviker systematiskt att betala skatt för sina vinster i Sverige - vad får skattebetalarna tillbaka?

– Det är ett otyg att de undviker att betala skatt, vi har jobbat mycket med det inom OECD men det återstår en hel del. När det gäller den digitala ekonomin är det väldigt svårt för varje enskilt land att hitta lösningar. 

Vad vill du säga till de detaljhandlare som är oroliga över Amazons intåg.

– Jag förstår att de är oroliga. Men med den digitala genomgripande förändringen av vårt samhälle så förändras affärsmodeller och konkurrens. Så är det och så kommer det fortsätta vara.

PODD Bidrag och skattelättnader - så lockas drakarna till Sverige

Aftonbladet Daily om hur nätjättar som Google och Facebook etablerar sig i Sverige.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: