C vill att kommunen betalar för slutprov i Uppsala

Publicerad 2020-08-27

I våras ställdes IB-elevernas slutprov in i sviterna av covid-19.

Snart får en del av dem en ny chans att skriva proven – men det kostar.

Centerpartiet föreslår nu att kommunen ska ta notan för eleverna som gick ut Katedralskolan i Uppsala.

”Kommunen bör bekosta provet för de elever som vill skriva proven”, säger Olle Romlin (C), ledamot i utbildningsnämnden.

Centerpartiet vill att att Uppsala kommun skjuter till med uppemot 400 000 kronor för att täcka IB-elevernas provkostnader.

– Kommunen kan inte helt kompensera för coronavirusets effekter, men vi kan och bör ge de här eleverna förutsättningar som är så jämbördiga med tidigare IB-klassers förutsättningar som möjligt, säger Olle Romlin (C), ledamot i utbildningsnämnden, i ett pressmeddelande.

85 euro per prov

I vanliga fall är proven gratis och avgör runt 60 procent av elevernas slutbetyg. För eleverna som gick ut i våras var det dock annorlunda.

Katedralskolan i Uppsala tog till exempel in annat underlag, så som tidigare skoluppgifter och läraromdömen, för att sätta betyg.

Det har resulterat i att en del gått ut med ofullständiga gymnasiebetyg, enligt Centerpartiet. Andra, som Aftonbladet talat med, har fått sämre betyg än de väntat sig och är kritiska till att slutproven som ges under hösten kostar.

– Jag ville ha chansen att höja mig, men jag har inte de pengarna som nybliven student, har en av dem tidigare sagt till Aftonbladet.

Partiet kommer lyfta frågan vid utbildningsnämndens arbetsutskott i dag, torsdag.