Jurister: Utan nya lagen hade mannen friats

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Den nya domen från HD kan hjälpa till att sända ut signaler kring att man ska vara noga med att kontrollera att den andra parten vill ha sex, tror jurist. Arkivbild
Foto: Adam Wrafter/SvD/TT
Den nya domen från HD kan hjälpa till att sända ut signaler kring att man ska vara noga med att kontrollera att den andra parten vill ha sex, tror jurist. Arkivbild

Om inte nya samtyckeslagen och brottet oaktsam våldtäkt funnits hade en 27-årig man – som nu fällts av HD för just detta – med stor sannolikhet gått fri.

Det tror advokat och åklagare, efter första domen i högsta instans efter den omtalade lagändringen.

En 27-årig man från Västerbotten har av Högsta domstolen (HD) dömts till fängelse, sedan han haft samlag med en kvinna som inte deltog frivilligt. Medan tings- och hovrätt ansåg att mannen haft uppsåt och skulle dömas för våldtäkt anser HD att uppsåt saknades. Däremot var mannen grovt oaktsam, enligt HD, då han inte gjorde tillräckligt för att förvissa sig om att kvinnan verkligen ville ha sex med honom.

– Tack vare att frivillighetslagstiftningen har kommit och, framför allt, att man införde det här oaktsamhetsbrottet så blev det en fällande dom i det här fallet, säger advokaten Bengt Ivarsson, som också satt med som expert i utredningen om nya sexualbrottslagen.

"Sänder signaler"

Hade lagändringen inte gjorts hade alltså mannen med stor sannolikhet gått fri, enligt Ivarsson. My Hedström, byråchef på Åklagarmyndighetens rättsavdelning, gör samma bedömning. Tidigare kunde visserligen fall där någon haft samlag med någon som inte deltog frivilligt bedömas som sexuellt ofredande.

– Men där krävs det ju uppsåt, och eftersom mannen i det här fallet var oaktsam i förhållande till att hon inte deltog frivilligt hade han inte kunnat dömas för sexuellt ofredande heller, säger My Hedström.

HD:s dom ger landets domstolar viktig vägledning kring hur man ska bedöma gränsdragningen mellan våldtäkt, som kräver uppsåt, och oaktsam våldtäkt.

– Förhoppningsvis så sänder det också ut signaler, som var en av de saker man efterfrågade med den nya lagstiftningen, om hur man ska bete sig. Att man är noga med att kontrollera att den andra parten vill ha sex, säger Bengt Ivarsson.

"Inte fritt fram"

My Hedström pekar på vikten av att HD också klargör att det inte ligger något ansvar hos offret att säga att han eller hon inte vill:

– Det här att man bjuder hem någon till sig, att den ska sova över och att man ligger nästan naken i samma säng – det är inte ett uttryck för frivillighet. Det är liksom inte fritt fram för att någon ligger i en säng, endast iklädd trosor, och man blir inbjuden att ligga bredvid.

Publicerad:

LÄS VIDARE