Föräldrar ändrade uppgifter om gömda barn

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
En syskonskara i Skåne har aldrig gått i svensk skola utan har fått undervisning i hemmet av föräldrarna. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
En syskonskara i Skåne har aldrig gått i svensk skola utan har fått undervisning i hemmet av föräldrarna. Arkivbild.

En hel syskonskara i Skåne hölls isolerad från skolan och det övriga samhället i åratal. Skolinspektionen undersöker nu kommunens agerande. Men enligt kommunen har de följt sina rutiner, skriver Sydsvenskan.

Det var i början av juni som HD/Sydsvenskan avslöjade att fem barn i Skåne hållits hemma från skolan och isolerade från samhället i åratal. Fyra av barnen omhändertogs i augusti förra året. De saknade då grundläggande kunskaper i läsning, skrivning och matematik.

Barnen har aldrig gått i skolan. Föräldrarna påstod att barnen utbildades hemma via en webbaserad privatskola i USA. Det gick nio år innan kommunen dubbelkollade uppgiften, som inte visade sig stämma. Händelserna utreds nu av Skolinspektionen.

Rektorn på skolan där barnen skulle ha gått larmade om händelsen redan för tio år sedan, men enligt kommunen är detta något som kom till deras kännedom först när de läste om det i tidningen tidigare i år.

Kommunen svarar också att de beslutade att barnen slapp skolplikt då de bedömde föräldrarnas uppgifter om att barnen studerade utomlands som trovärdiga. Vid två tillfällen ska kommunen dock ha bedömt att barnen omfattades av skolplikt. Då ska föräldrarna ha ändrat sina uppgifter, och hävdat att de skulle vara borta längre än de först uppgett.

Kommunen ska vid tre tillfällen ha anmält till Skatteverket att barnen inte gick i skolan på grund av att familjen flyttat utomlands. Myndigheten ska ha följt upp en av anmälningarna, enligt kommunen.

Publicerad: