Döda i lastbilstragedi kinesiska medborgare

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Petra Frid/TT
De 39 kropparna hittades i en lastbilscontainer i Grays, öster om London.

De 39 personer som hittades döda i en lastbilscontainer utanför London var kinesiska medborgare.

Mordutredningen som inletts är en av de största i brittisk historia och flera razzior har genomförts på adresser som kopplas till den gripne chauffören.

Bara timmar efter att de 39 kropparna hittades i en lastbilscontainer i Grays, öster om London, genomförde brittisk polis razzior på tre adresser i Nordirland. Åtminstone två av adresserna tros vara kopplade till den 25-årige man som körde lastbilen och som nu misstänks för mord.

Samtliga 39 döda var kinesiska medborgare, meddelar brittisk polis. 31 av dem var män och åtta var kvinnor.

Kinesisk ambassadpersonal är på väg till platsen där fordonet stod för att försöka få denna information bekräftad, skriver det kinesiska utrikesdepartementet i ett inlägg på plattformen Weibo.

Flyttad till säker plats

Polisen upprättade under onsdagen avspärrningar vid industriområdet där ambulanspersonal först slog larm om lastbilen. Den flyttades senare till en "säker plats" i närheten.

– Så att offrens värdighet kan bevaras under hanteringen av kropparna, säger Essexpolisens talesperson Pippa Mills.

Containern fraktades enligt polisen till brittiska Purfleet, vid Themsens inlopp, från hamnen i belgiska Zeebrygge, en resa som vanligtvis tar mellan nio och tolv timmar.

"Det är ännu oklart när offren placerades i containern och om detta skedde i Belgien", meddelar en belgisk åklagarkammare som också startat en utredning.

Dirk de Fauw, hamnchef i Zeebrygge, säger att deras område är välbevakat, med vakter och kameror och särskild polisbevakning.

– Jag tror att de dog innan de kom hit till Zeebrygge. Jag tror det, säger han.

Lastbilen var hyrd

Fordonet som containern var fäst på kom till Storbritannien med färja från Irland på söndagen, två dagar innan myndigheterna larmades. Den brottsmisstänkte föraren kommer från Nordirland.

Ett irländskt företag berättar att det hyrde ut fordonet den 15 oktober och att det inte visste något om vad det skulle användas till, rapporterar det irländska etermediebolaget RTÉ.

I ett tidigt skede meddelades att lastbilen var registrerad i Bulgarien, men där har den inte varit sedan registreringen, meddelade den bulgariske premiärministern Bojko Borisov.

Högriskresor vanligare

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har kallat dödsfallen en "ofattbar tragedi" och sagt att alla "som är involverade i människosmuggling ska jagas och ställas inför rätta".

Enligt den brittiska myndigheten National Crime Agency, som arbetar mot organiserad och ekonomisk brottslighet, har antalet människor som smugglas till landet i containrar och lastbilar ökat under det senaste året. Myndigheten har varnat för en "ökad användning av högriskmetoder vid hemliga inresor".

Samma dag som fyndet av de 39 döda i Grays upptäcktes nio personer i den bakre delen av ett lastbilsfordon som färdades på en motorväg i grevskapet Kent, söder om London. Personerna var vid liv och kommer att lämnas över till migrationsmyndigheten.

Publicerad:

LÄS VIDARE