Hatbrott då 29-åring försökte tända eld på man

Offret kände sig tvingad flytta från Stockholm

Publicerad 2019-08-13

29-åringen gick till attack mitt på dagen i centrala Stockholm.

Med en flaska slog han en 21-årig man, och försökte även tända eld på hans jacka. Dessutom uttryckte sig 29-åringen rasistiskt, enligt åtalet.

29-åringen åtalades för hatbrott. Offret mådde så dåligt efter händelsen att han tvingades flytta från Stockholm.

Händelsen utspelade sig i början av april i centrala Stockholm. Den 21-årige mannen hade precis pluggat klart för dagen och var på väg hem då 29-åringen dök upp.

För polisen har 21-åringen berättat hur 29-åringen kastade brinnande tändstickor mot honom, och att jackan fattade eld:

“Jag såg lågor, de kanske var 10 centimeter eller något. Jag släckte lågorna med handen och då slutade det att brinna omedelbart”.

"Om du inte gillar att bli bränd så stick tillbaka”.

29-åringen ska även ha sagt att "om du inte gillar detta så får du åka tillbaka dit du kommer ifrån" och "om du inte gillar att bli bränd så stick tillbaka”.

Dessutom ska 29-åringen ha tagit upp en flaska och gjort ett utfall.

– Målsäganden uppfattade det här som att det berodde på att han har ett annat etniskt utseende. Målsäganden tog mycket illa vid sig, säger åklagare Christina Voigt.

21-åringen har berättat att han efteråt var “skakad och i chock”. Vidare berättade han att “jag är inte rädd av mig som person egentligen men efter detta har jag tänkt mycket på saker som det skrivs om i media, till exempel attacken mot moskén på Nya Zeeland”.

Den 15 mars öppnade Brenton Tarrant eld vid flera moskéer i Christchurch i Nya Zeeland och dödade 51 människor.

”Det känns inte tryggt i Stockholm”

21-åringen mådde mycket dåligt efter händelsen.

– Han mådde så dåligt av det här att han flyttade från Stockholm, berättar hans målsägandebiträde, advokat Björn Naeslund.

21-åringen berättade senare för polisen ”att han tände eld på mig tillsammans med att han sa de här sakerna till mig gjorde att jag fick nog. Det känns inte tryggt i Stockholm. Jag har varit på centralen en gång sedan detta hände, då mådde jag jättedåligt”.

29-åringen åtalades för olaga hot och ofredande. Brotten klassas av åklagaren som hatbrott.

“En försvårande omständighet vid gärningen är att motivet för gärningen har varit att kränka NN på grund av hans nationella eller etniska ursprung”, går att läsa i åtalet.

29-åringen står även åtalad för flera andra brott vid andra tillfällen, bland annat ska han ha försökt att mörda en man, och dödshotat tre poliser.

Aftonbladet har varit i kontakt med mannens advokat, men hon vill inte uttala sig.

Rättegången hålls senare i veckan.

Följ ämnen i artikeln