Grekisk lag om polisförbud skrotad

Av: TT

Publicerad:
Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis.
Foto: Petros Giannakouris/AP/TT
Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis.

Efter en spänd debatt röstade Greklands parlament till slut för att häva den lag från 1982 som hindrat polisen från att göra ingripanden på universitet.

Beslutet sätter punkt för laglösheten på landets universitetsområden, menar regeringen.

– Vi vill inte ha poliser på universiteten men vi vill bli av med de ligister som nu agerar polis för studenterna, säger premiärminister Kyriakos Mitsotakis enligt tidningen Ekathimerini.

Ökad säkerhet på universitet fanns bland konservativa Mitsotakis och hans parti Ny Demokratis främsta vallöften inför valet i juli.

Oppositionen är missnöjd. Alexis Tsipras, tidigare premiärminister och ledaren för vänsterpartiet Syriza, menar att den nya lagen hotar yttrandefriheten och underminerar Greklands universitet.

Den nu skrotade lagen om akademisk fristad infördes i Grekland 1982. Enligt lagen, unik i sitt slag i Europa, fick polis och militär inte äntra landets universitetsområden utan att ha blivit inbjudna specifikt av lärosätets ledning. Syftet var att skydda det fria ordet från auktoritära krafter. I färskt minne fanns ett brutalt nedslaget studentuppror under den grekiska militärjuntan 1973.

De senaste åren har dock allt fler rapporter varnat för att lagen utnyttjas av personer med kriminella intressen, vilket bland annat lett till öppen droghandel på skolorna.

Publicerad: