Bro stängd i Dennis spår: ”Blåser över 30 meter per sekund”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Nedfallna träd, en avstängd bro och ihållande regn när ovädret Dennis drar in över Västsverige. På sina håll väntas lika mycket nederbörd som det normalt faller under hela februari.

Elnätsföretagen höjer beredskapen för att hantera störningar.

Laddar Live Upplevelse

– Under natten och morgonen har det fallit en hel del träd över vägbanor som tas omhand allt eftersom. Det är väldigt mycket mellan Göteborg och Borås just nu, men även norröver upp mot Tjörn, säger Katarina Wolfram på Trafikverkets presstjänst.

Under förmiddagen stängdes Uddevallabron för all trafik.

– Det blåser över 30 meter per sekund i byarna där så vi fick stänga, säger Wolfram.

Det finns ingen prognos för när bron kan öppna igen. Trafiken leds om genom Uddevalla.

På Öresundsbron har trafiken för godståg stoppats. Vindkänsliga fordon rekommenderas att inte köra över bron.

Träd föll över rälsen

Tågtrafiken mellan Svenshögen och Uddevalla stängdes av strax före 13 eftersom ett tåg kört på ett nedblåst träd. Stoppet påverkar tågtrafiken mellan Göteborg och Uddevalla.

– Tåget kunde köra vidare men vi måste titta om det blivit några skador på kontaktledningen. Vi får se om vi kan hålla sträckan öppen eller om vi måste reparera, säger Katarina Wolfram.

Uddevalla bron är avstängd.
Foto: Robert Betzehag / Rescue Photo
Uddevalla bron är avstängd.

Vindvarningar

SMHI har utfärdat klass 1-varningar för mycket hårda vindbyar i stora delar av södra Sverige. Men vindarna bedöms inte bli lika kraftiga som vid förra ovädret, då SMHI utfärdade en klass 2-varning.

– Det har ännu inte blåst upp riktigt ordentligt, utan det är först senare under eftermiddagen som det börjar kulminera. Då förväntar vi oss vindbyar upp mot 21 till 24 meter per sekund i hela Västra Götaland, säger Jon Jörpeland på SMHI kring lunchtid på söndagen.

Men längst ut mot kusten i Västra Götaland och Halland har vinden redan tagit fart.

– Där blåser det rejält, vi är uppe i stormbyar på sina håll, säger Jörpeland.

I Halland och Västra Götaland finns det varningar för stora regnmängder. På flera håll har man kommit upp i 20 till 30 mm, lokalt på vissa platser närmare 40. Det är lika mycket som det normalt sett faller under hela februari.

– Även om den kraftigaste intensiteten börjar mattas av så kommer det att fortsätta regna även under eftermiddagen och kvällen, säger Jörpeland.

Inställd färjetrafik

En mindre väg strax utanför Borås har blivit översvämmad och färjetrafik har ställts in på flera håll i Västra Götaland, bland annat färjorna till Orust. Sund-Jaranleden i Dalsland tar bara personbilar och ingen tung trafik.

På räddningstjänsten Storgöteborg förbereder man sig för att det kan komma att bli många insatser under dagen.

– Vi vet om att det kommer och vi är redo för att det kan bli mycket under dagen, säger Åsa Opperud, larm- och ledningsoperatör.

Elbolagen Vattenfall och Ellevio hade ett mindre antal strömavbrott på Västkusten under förmiddagen, och höjer beredskapen för att snabbt kunna hantera störningar och strömavbrott, enligt bolagens respektive presstjänster.

Foto: Thomas Johansson
Göteborg. Vinden medför även att vattenståndet stiger längs kusterna, och klass 1-varningar för högt vattenstånd har utfärdats.

Höjt vattenstånd

Vinden medför även att vattenståndet stiger längs kusterna, och klass 1-varningar för högt vattenstånd är utfärdade för Kattegatt, Skagerack samt norra och södra Bottenhavet. Värst blir det i Norra Kvarken och Bottenhavet, där klass 2-varningar utfärdats.

Tågtrafiken har ställts in på sträckorna Uddevalla-Strömstad, Håkantorp-Gårdsjö, Herrljunga-Vänersborg. Herrljunga-Borås och Borås-Varberg, enligt Trafikverket. Trafiken på sträckorna väntas återupptas först på måndag klockan 18.

Sedan lunchtid är även trafiken på sträckorna Halmstad-Jönköping, Vaggeryd-Nässjö, Nässjö-Vetlanda och Nässjö-Hultsfred inställd. Den trafiken beräknas kunna återupptas vid lunchtid på måndag.

Sträckan Linköping-Västervik kommer att ställas in från och med 17:50 och hållas stängd till och med måndag förmiddag.

Även längre upp i landet kan regnet ställa till det med besvärligt väglag när regnet träffar den kalla vägbanan, enligt Trafikverket.

Foto: Niklas Hagman
Träd har fallit över länsväg 735 i Brattfors och dragit med sig elledning.
Foto: Ben Birchall / TT NYHETSBYRÅN
En äldre oskadd kvinna räddas från sitt hem i Wales.
Foto: EarthWindMap
Grafik över hur Dennis rör sig över Nordsjön in mot svenska västkusten
Publicerad:

LÄS VIDARE