Åklagaren: Så planerade han mordet på Lena Wesström

Publicerad 2020-03-10

Tre dagar innan han misstänks ha mördat Lena Wesström ringde 45-åringen till polisen och slog larm om ”hotfulla män”.

En del av hans mordplan, enligt åklagaren.

”Vi uppfattade honom som märklig”, skriver en av poliserna som åkte ut på larmet, i en händelserapport.

• En 45-årig man misstänks för mordet på Lena Wesström.

• Aftonbladet rapporterar direkt från rättegången Örebro tingsrätt.

  • Fastnålat inlägg
    11 mars 2020
    August Håkansson

    Tack alla för att ni följt rapporteringen i dag! Rättegången fortsätter på fredag kl 09. På grund av rådande nyhetsläge kommer jag tyvärr inte att vara på plats då, men vi kommer såklart fortsätta rapportera om fallet här på sajten framöver.

  • 11 mars 2020

    Är han helt klar med förhören efter fredag? Åklagarna får inte höra honom igen?

    mk

    Nej efter advokaternas förhör börjar förhör med vittnen på fredag. Åklagarna kommer nog ha en del att säga under sin slutplädering dock, den ska pågå i två dagar. 

    August Håkansson
  • 11 mars 2020

    Vad hans advokater tyst under hela förhört?

    Hilda

    Ja förutom enstaka meningsutbyten om vad ur förhören som lästes upp åklagarna. De ska själva förhöra misstänkte på fredag. 

    August Håkansson
  • 11 mars 2020

    Skrev tidigare: Hur transporterade man kroppen dit den hittades? Dettamed tanke på att sökhundarna inte kunde spåra henne dit där hon låg död.

    TT

    Enligt åtalet skedde mordet där kroppen hittades, bakom bullerplanket. Det har polisens kriminaltekniker slagit fast. Kroppen hittades först efter fem dagar. Varför är oklart och polisen har varit självkritisk kring detta. 

    August Håkansson
  • 11 mars 2020

    Han har tidigare dagar känts rätt självsäker. Är din känsla att han är i större underläge efter denna dag?

    Taket

    Ja i dag hade han väldigt svårt att svara på många av åklagarens frågor, framförallt när det gällde avvikelser kring vad han sagt i förhör och vad han sa i går i rätten. Åklagarna återkom i dag till mycket av det han sa i går och jämförde det med polisförhören. Det var mycket som var olikt, exempelvis: cyklade han på mordnatten eller inte? Vilka var personerna som han blev förföljd av den 11-12 maj? Hade de sagt ”hejdå” till varandra innan 45-åringens USA-resa? Hur hamnade Lenas blod på hans tvättmaskin? 

    August Håkansson

Larmsamtalet tog polisen emot natten mellan den 11 och 12 maj 2018. 45-åringen berättade att han i området Hjärsta i Örebro hade mött ungdomar som han uppfattade som hotfulla. Enligt åklagaren skedde det i samband med att han var utomhus för att träffa Lena Wesström i samma område.

De två poliser som åkte ut på larmet kunde inte hitta några ungdomar. Däremot stötte de på 45-åringen. I polisutredningen har de berättat att han kom ut från en skog och att han hade både en pannlampa på sig och en ficklampa i handen.

”Han uppger att ungdomar försökt stänga in honom och att han nu letar efter dessa”, skriver en av poliserna i en rapport.

Poliserna reagerade på att mannen stannade kvar på platsen trots att han hade blivit förföljd. De bad honom att gå hem.

”Det stämmer inte för mig, det hela förefaller mycket märkligt”, skriver en av poliserna om mötet.

Lena Wesström fastnade på övervakningsfilm den 11 maj 2018. Samma dag menar åklagaren att hon mött upp den misstänkte 45-åringen och att detta ska ha varit en del av hans mordplan.

Träffades samma natt

Lite senare stötte även granne till 45-åringen på honom i området.

– Samtalet kändes lite konstigt, säger grannen i förhör.

Enligt grannen berättade 45-åringen att han hade mött fyra män som hade stått i bakhåll och sedan jagat honom in i en skog.

– Det jag reagerade på var när han sa att ”om det var en tjej som hade kommit hade det kunnat gå illa”, säger grannen.

Det är efter att polisen gått igenom bland annat sms-konversationer som åklagaren menar att 45-åringen träffade Lena Wesström samma natt.

Tre dygn senare ska de återigen ha träffats under liknande omständigheter i samma område. Då ska 45-åringen ha slagit ihjäl Lena Wesström med 17 slag, enligt misstankarna.

Den 45-årige mannen fastnade på övervakningsfilm några timmar innan Lena Wesström mördades. Han nekar till att ha dödat henne.

Fasadbelysning på

I polisförhör har en annan granne berättat att hon under mordnatten den 14 maj 2018 lagt märkte till att den fasadbelysning som fanns på 45-åringens bostad var släckt. Enligt grannen brukade belysningen alltid vara tänd nattetid.

Åklagaren menar att detta, samt händelsen den 11–12 maj 2018, visar att mordet inte ska ha varit ett infall, utan planerat.

Aftonbladet har tidigare berättat att 45-åringen och Lena Wesström hade en kärleksrelation under flera år. Lena Wesström har till vänner berättat att mannen använt våld och hotat att döda henne.

Den 20 dagar långa rättegången pågår fram till påsk. Mannen nekar till brott.