Känd skådespelare kan få fängelse för hot mot journalister

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Skådespelaren skrev att han skulle ”slå ihjäl hela jävla Aftonbladet” och ”sparka sönder” huvudena på tre av tidningens journalister.

På torsdagen hölls förhandling i målet i Stockholms tingsrätt.

– Det finns ett raseri och en vanmakt hos mig, säger den åtalade mannen.

1 av 5 | Foto: Stefan Mattsson
Den kände skådespelaren, som är i 50-årsåldern, skrev en rad hotfulla meddelanden på Twitter riktade mot Aftonbladets medarbetare.

Det var en eftermiddag i mitten av maj förra året som skådespelaren skickade en tirad av hotfulla meddelanden på Twitter riktade mot Aftonbladet-profilerna Daniel Swedin, Fredrik Virtanen och Oisín Cantwell.

”Jag kan slå ihjäl hela jävla @Aftonbladet, @danielswedin @oisincantwell @fvirtanen Så onödigt allt ni gör, så förljuget, OCH DET VET NI!”, twittrade mannen, som är i 50-årsåldern.

Skådespelaren skrev också att han skulle ”sparka sönder” männens huvuden.

Var med i nazistisk podd

Journalister möter ofta hot och hat på sociala medier. Daniel Swedin, som arbetar på Aftonbladets ledarredaktion, menar dock att inläggen från skådespelaren sticker ut från mängden.

– Jag blev skärrad och oroad eftersom det var explicita skildringar av våldshandlingar som han skulle utföra mot mig och mina kollegor, säger han.

– Det är svårt att säga hur rädd man ska vara, men jag tog hoten på stort allvar, säger Fredrik Virtanen.

På senare tid har skådespelaren uttryckt sympatier för högerextrema rörelser på nätet. Det finns en risk att hans hot inspirerar människor i de miljöerna, menar Oisín Cantwell.

– Den här personen har radikaliserats högerut och han umgås med nazister, i alla fall på sociala medier. Han har till och med ställt upp i en nazistisk podd.

Cantwell fortsätter:

– Vi ska komma ihåg att ord betyder någonting. Ord kan smitta. Ord kan influera. Det är det som är det mest allvarliga i detta.

”Gjort bort mig sanslöst mycket”

Skådespelaren har erkänt att han skrivit inläggen. Han bestrider dock ansvar, uppger ombudet Sargon De Basso.

– Hoten har inte varit sådana att de kunde få målsägandena att känna allvarlig rädsla för sin säkerhet, säger advokaten.

Under förhandlingen uppgav den åtalade att han var berusad när Twitter-inläggen skrevs.

– I grunden är det så att jag tål alkohol dåligt. Jag skulle aldrig ha gjort så om jag varit nykter.

– Det är oacceptabelt att hålla på som jag har gjort. Jag har gjort bort mig sanslöst mycket. Jag har kränkt journalisterna och ber dem om ursäkt.

Kan få fängelse

Mannen berättade vidare att han är upprörd över hur rättsväsendet har behandlat honom under en långdragen vårdnadstvist.

– Det finns ett raseri och en vanmakt hos mig efter att mitt barn togs ifrån mig.

– Aftonbladet är en feministisk tidning och jag har haft en feministisk rättvisa som kört fram och tillbaka över mig i fem års tid. De här tre är män som jag anser är kompetenta i grunden, men jag är besviken över hur de agerar.

Skådespelaren står också åtalad för att ha hotat ett hovrättsråd och en hög polischef i Stockholm.

Åklagaren Katrina Bergström yrkar på att mannen ska dömas till fängelse.

– Det är synnerligen allvarliga hot mot det öppna fria samhället som vi alla värnar, sa hon under slutpläderingen.

Tingsrättens dom meddelas på torsdag i nästa vecka.

Publicerad:

LÄS VIDARE