USA stänger skolor – och McDonalds

TT

Publicerad 2020-03-16

Undvik folksamlingar med fler än tio personer. Ät inte på restaurang och besök inte barer. Stäng alla skolor i området om någon smittats.

Det är några av Vita husets nya riktlinjer för att begränsa coronavirusets spridning.

Många länder har i princip stängts ner, och med det nya beskedet från Vita huset ser USA ut att också gå i den riktningen. President Donald Trump meddelade på en pressträff att amerikanerna inte bör träffas i grupper om fler än tio personer samt undvika nöjesresor, shopping och onödiga besök. Vidare avråds från att äta på restauranger och besöka barer, med tillägget att det fortfarande går bra med hämtmat.

Det handlar dock bara om riktlinjer, inte nya lagar.

New York stänger

Regeringen rekommenderar också landets guvernörer att stänga skolor i områden där människor smittats. I sådana områden bör även barer, restauranger, gym och liknande stängas, enligt Vita huset.

Efter beskedet gick snabbmatsjätten McDonalds ut och berättade att alla restauranger i USA stänger. Det kommer fortfarande att vara möjligt att beställa mat att ta med sig eller handla via drive-in.

"Vi vill fortsätta stötta vår personal i denna svåra tid, och väntar oss att de flesta kommer att kunna fortsätta arbeta, fast med andra arbetsuppgifter", skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Mataffärer får vara öppna

Flera av landets största städer har redan infört begränsningar i linje med rekommendationerna. I New York stängs alla skolor, nattklubbar, biografer, teatrar och konsertlokaler.

– Jag är verkligen mycket bekymrad över att vi ser en snabb spridning av denna smitta och det är dags att vidta mer drastiska åtgärder, säger borgmästaren Bill de Blasio enligt The New York Times.

Även i Los Angeles stängs stora delar av staden ned. I San Fransisco uppmanas invånarna att hålla sig hemma i så stor utsträckning som möjligt. Mataffärer, banker och bensinstationer ska hållas öppna medan "icke-nödvändiga verksamheter" som gym och barer ska stängas.

PODD Coronaviruset är en pandemi – vad händer nu?

I dagens avsnitt pratar vi om hur coronaviruset blivit en pandemi och hur länge det kan pågå. Gäst är Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen