Så ska Akademiska sjukhuset tackla vårdköerna

Publicerad 2020-08-25

Många planerade operationer har skjutits fram i spåren av coronakrisen.

Inte minst på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

För att minska de långa vårdköerna som följt har sjukhuset tecknat avtal med två leverantörer av ortopedi och handkirurgi för första gången.

Efter nyår kommer två i stället för en leverantör att ägna sig åt operationer av axlar, knän, händer, fötter och ryggar samt mottagningsbesök före och efter kirurgiska ingrepp vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Sjukhuset har tecknat ett avtal med St Johanneskliniken, som drivs av Specialistcenter Uppsala, som kommer att komplettera avtalet som sjukhuset har sedan tidigare med Elisabethsjukhuset, som drivs av Aleris.

– Med det här avtalet är förväntan att vi kan beta av köer som uppstått under pandemin samt erbjuda en jämlik vård till alla våra invånare i Uppsala län till samma kvalitet som på Akademiska, säger Malin Sjöberg Högrell, regionråd (L) och sjukhusstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande.

Tusentals operationer framskjutna

På Akademiska sjukhuset genomförs omkring 5 400 operationer inom ortopedi och handkirurgi varje år. Men under våren och sommaren har nästan alla planerade operationer inom ortopedisk kirurgi satts på paus med långa köer som följd.

När det gäller planerad vård är det framför allt patienter som behöver höft- och knäledsproteser, skoliosoperationer, steloperation av rygg, titthålsoperationer och hand- och fotkirurgi som drabbats.