Ungdomsledare dömd för våldtäkt mot barn

Av: Felix Blom, Aftonbladets lokalredaktion

Publicerad:
Foto: Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN

NYHETER

En tidigare aktiv i en av Uppsalas idrottsklubbar döms till fängelse för våldtäkt av barn.

Mannen har varit både ungdomsledare och utövare på elitnivå.

– Det är en chock för alla. Det fanns inga som helst indikationer eller någonting, säger klubbens representant.

Mannen, som är i 25-årsåldern, ska enligt domen från Södertörns tingsrätt, ha kontaktat ett stort antal tonårsflickor via appen Snapchat. I flera fall ska han ha efterfrågat bilder på flickorna och i minst ett fall stämt träff med en 13-årig flicka.

Tingsrätten har inte kunnat fastställa exakt vad som bestämdes inför mötet annat än att mannen skulle betala flickan pengar.

Vid mötet som ägde rum utomhus några veckor efter den första kontakten, ska flickan haft med sig en äldre vän. En förbipasserande man har vittnat om hur han sett flickorna utföra oralsex på gärningsmannen. Den 13-åriga flickan har själv uppgett att hon och mannen haft sex, och att den ett par år äldre vännen onanerat åt honom. Gärningsmannen själv hävdar att det bara förekommit pussar och kramar vid mötet.

Döms för våldtäkt mot barn

En tid senare ska mannen återigen kontaktat den 13-åriga flickan och stämt träff med henne, den här gången på en annan plats. Inför mötet har mannen enligt domen tagit ut 700 kronor i kontanter och köpt kondomer. Mannen har därefter våldtagit flickan, även denna gång, utomhus.

Enligt domen förnekar mannen konsekvent de delar av händelseförloppen som skulle vara brottsliga. Han har, enligt domen, medgett klandervärda händelser som att han har onanerat framför flickorna och att en av dem vidrört hans penis. Enligt tingsrätten är det slående att mannens berättelse genomgående innebär att han balanserat på gränsen till det straffbara men aldrig gått över den. Mannen döms mot sitt nekande, för ett fall av köp av sexuell handling av barn och två fall av våldtäkt mot barn till tre års fängelse.

Dessutom ska han betala skadestånd till flickorna.

Ledare för barnverksamheten

Den dömda mannen har både varit professionell utövare på elitnivå i sin klubb. Men också ledare inom sin sportförenings barnverksamhet i Uppsala. Däremot menar en representant från klubben att de är noga med sina kontroller.

– Vi gör hela tiden kontroller. Vi har kontroller där vi tar registerutdrag på alla som engagerar sig för klubben.

Han slutade spela för ett par år sen, har han varit engagerad i ungdomsdelen sen dess?

– Nej det har han inte varit. Han har varit aktiv på olika sätt inom sporten, spelare, tränare och sen suttit med i ungdomsföreningens styrelse.

Inga larm från tidigare år om att någonting ska varit fel?

– Nej, han har fungerat jättebra. Jag har inte själv läst domen men vi är alla väldigt chockade. Det är en chock för alla. Det fanns inga som helst indikationer eller någonting, säger klubbens representant.

Publicerad:

LÄS VIDARE