Chatta med experten om fillers och botox

Uppdaterad 2020-02-06 | Publicerad 2020-02-03

Varje år gör närmare 100 000 svenskar olika skönhetsingrepp.

Men mer än var tionde kund anmäler komplikationer efter ingreppen och vissa behandlingar får katastrofala följder.

Marie Forseni, plastikkirurg på Eriksbergsklinken samt medlem i Estetiska injektionsrådet, svarar på dina frågor här – ställ dem i chatten nedan:

  • Marie Forseni
    3 feb 2020

    Stort tack alla som har bidragit med intressanta och bra frågor! 

    Kom ihåg nu att kontrollera att er injicerare är utbildad sjuksköterska, tandläkare eller läkare och har en läkare som är ansvarig! Och gärna att de är medlemmar i Estetiska Injektionsrådet där du lätt kan kolla vilka som är medlemmar via deras hemsida!

    Med bästa hälsningar 

    Marie Forseni

  • 3 feb 2020

    Hur farliga är fillers som läggs för att fylla ut hålor under ögonen? Vilka skador kan uppstå? (Utgår från att leg. personal utför behandlingen).

    Sleepy Hollow

    ​Hej!

    Tack för din fråga! 

    Om man injicerar för ytligt kan det bli ojämnheter och påsighet under ögonen. Det är ganska svårt att injicera under ögonen och kräver ordentlig anatomikunskap. Det vi sett är att det på sikt kan bli ett dåligt resultat då det kan ligga kvar i åratal och synas som en blåaktig uppdrivning och puffighet under ögonen. Jag brukar ofta rekommendera fettransplantation eller annan plastikkirurgi i undre ögonlocksområdet istället för att undvika detta.

    Marie Forseni
  • 3 feb 2020

    Kan man få permanenta skador i läpparna om man fillers på fel sätt?

    Ally

    ​Hej!

    Ja det kan man få! Ffa om man använder produkter som ej är kontrollerade och därför orena och kan innehålla skadligt material. Det är ganska vanligt att icke utbildade personer som ej är legitimerade, köper sina fillers på nätet och de är ibland sk parallellimporterade så att de ser ut att vara etablerade märken men inte är det. Detta pga att bolagen själva inte vill sälja till outbildade personer och då köper de på nätet istället. Då blir det risk både pga materialet OCH risk pga att personen inte har kunskap i injicering, anatomi, sterilitet mm. Så då kan det gå riktigt fel med olika skador som infektion, ojämnheter, vänadsdöd mm! Kolla noga tt det är en legitimerad sköterska, tandläkare eller läkare! De som är medlemmar i Estetiska Injektionsrådet är alla legitimerade och har genomgått tentamen i detta! Kolla deras hemsida för att hitta en certifierad injicerare!

    Marie Forseni
  • 3 feb 2020

    Restaylane är väl ett kroppseget material och inte ett nervgift som Botox. Därför ofarligt i sig och inga biverkningar. Kan bara bli fel om outbildad personal sticker fel och skadar nerver eller muskler. Stämmer det? Allergier handlar ju enbart egenskaper som inte berör själva materialet. Man kan ju faktiskt vara allergisk mot äpplen och för den skull är inte äpplen farliga.

    Maria

    ​Hej!

    Tack för bra fråga! Det stämmer att Restylane är en medicinstekninsk produkt som innehåller hyaluronsyra som kroppen själv producerar. Men det kan absolut ge biverkningar trots att det är kroppseget. Ffa kan det råka injiceras i ett kärl och då leder det till att kärlet blir helt avstängt och kan då orsaka vävnadsdöd och stora fula sår och i värsta fall blindhet om det tex injiceras i området kring näsan där kärlen går till ögat. Detta är förstås större risk om injiceraren är outbildad. Det kan dock hända komplikationer trots rätt utbildning och då är det mycket viktigt att kliniken kan ta hand om patienten på rätt sätt så att man incjicerar motmedel till produkten och ibland kan antibiotika behövas eller i förlängningen ev någon typ av kirurgi och sårvård. Så återigen är det viktigt att poängtera att det finns en ansvarig läkare som har kunskap om just detta!

    Marie Forseni
  • 3 feb 2020

    Vilken typ av fillers är värst/farligast?

    Martina

    ​Hej!

    Tack för frågan! Fillers som är köpta på nätet och parallellimporterade fillers (dvs de som kallar sig tex restylane, allergan eller liknande som inte är köpta direkt från det företaget) har vi ingen aning om vad de innehåller. De kan ha orenheter i sig och kan vara vävnadsretande eller svåra att få bort.Även fillers som är permanenta, som användes mer tex för 10-15 år sen är mycket svåra att bli av med om det blir reaktioner. Dessa måste skäras bort i så fall.  De som säljs från etablerade försäljare och som är hyaluronsyrebaserade är säkrast att använda. De kan nämligen helt tas bort med ett motmedel om det skulle bli krångel. Det krävs dock att man har en ansvarig läkare som skriver ut detta preparat som tar bort fillern om det skulle behövas. Därför är det viktigt att en ansvarig läkare finns! 

    Marie Forseni

Aftonbladet och Viafrees program 200 sekunder har granskat tio fall där personer felaktigt utgett sig för att vara sjuksköterskor. I programmet berättar flera unga kvinnor om hur de fått sina ansikten förstörda av injektionerna.

Här kan du se del 1 av 200 sekunder - Skönhetsbluffen:

Här kan du se del 2 av 200 sekunder - Skönhetsbluffen:

ANNONS