Studie: Inkubationstiden runt fem dagar

TT-AFP

Publicerad 2020-01-30

Inkubationstiden för Wuhanviruset varierar kraftigt – men genomsnittstiden är 5,2 dygn, enligt en ny kinesisk studie.

Genomsnittstiden från det att en person exponeras för det nya coronaviruset, Wuhanviruset, till dess att den visar symptom är 5,2 dygn, enligt en ny studie.

Men tiden det tar för symptomen att uppstå varierar kraftigt, enligt en kinesisk forskargrupp som publicerat sina rön i den vetenskapliga tidskriften New England Journal of Medicine.

Genomsnittstiden är baserad på tio patienter. Forskarna tittade även på 425 andra Wuhanvirusdrabbade patienter för att studera hur snabbt sjukdomen sprider sig.

Baserat på det större urvalet patienter kom forskarna fram till att antalet fall dubblerades med i genomsnitt 7,4 dagars mellanrum. Studien visade även att varje drabbad person smittade av sig till i genomsnitt 2,2 andra – en hastighet jämförbar med sars-viruset.

Forskarna rekommenderar att patienter som riskerar att ha drabbats av Wuhanviruset bör undersökas i 14 dagar.

Världshälsoorganisationen WHO säger att inkubationstiden varierar mellan två och tio dygn innan symptom som feber, hosta och andnöd uppstår.

PODD Coronaviruset – det vet vi om utbrottet

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi återigen om coronaviruset. Vad har vi lärt oss en månad efter utbrottet? Gäst är Björn Olsen, infektionsprofessor vid Uppsala universitet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen