Ari Behns sista år

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Ari Behn har stundtals lidit av psykisk ohälsa de senaste åren.

Efter skilsmässan från Märtha-Louise blev han inlagd på sjukhus.

– Jag trodde att jag skulle dö. Fysiskt kändes det som att jag fick hjärtinfarkt, stroke och andningssvårigheter samtidigt, har han sagt i norska VG.

Under juldagens kväll kom det tragiska beskedet att norska prinsessan Märtha Louise exmake Ari Behn hade avlidit. Författarens och konstnärens manager Geir Håkonsund bekräftade för VG att han hade tagit sitt liv.

Under annandagen kom ett uttalande från familjen via managern där de tackar för stödet i samband med Ari Behns hastiga bortgång.

– Familjen har bett mig vidarebefordra att de är enormt tacksamma över stöttningen och alla kondoleanser de har fått. Det värmer att se att Ari har betytt så mycket för så många.

Ari Behn skilde sig från Märtha Louise 2016 efter fjorton års äktenskap och har sedan dess tampats med psykisk ohälsa i perioder.

– Jag har alltid varit så klar och medveten om vad jag skulle göra, jag har haft en klar inre kompass. Det var också därför jag hamnade i detta inferno. Under 44 år var livet en autostrada – och så plötsligt matchade kompassen inte längre kartan. Det var tungt. Det hände så mycket andligt och mentalt, och jag hade också fysiska utmaningar som skapade ett mycket stort ras och kaos, sa Ari Behn till norska Dagbladet hösten 2018 i samband releasen av boken ”Inferno” där han skildrar den svåra tiden.

1 av 3 | Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Prinsessan Märtha Louise och Ari Behn på prinsessan Sofia och Carl Philips bröllop 2015.

Behandlad på sjukhus

Författaren förklarade också att han blev inlagd på sjukhus efter skilsmässan.

– Jag skakade och hackade tänder. Jag trodde att jag skulle dö. Det var ett väldigt starkt ögonblick. Fysiskt kändes det som att jag fick hjärtinfarkt, stroke och andningssvårigheter samtidigt.

I norska VG medgav han sedan att det var näst intill olidligt när det var som värst.

– Det har varit smärta, lidande, förlust, saknad, sorg ... Ja, nästan död emellanåt.

Vid sidan om den tuffa livskampen gick Ari Behn vidare och fann kärleken i norska juristen Ebba Rysst Heilmann, 34. Hon har officiellt funnits vid hans sida sedan norska Se & Hör publicerade bilder på dem tillsammans sommaren 2017.

– Vi har fått ett otroligt bra förhållande i en tid som varit väldigt speciell. Hon har varit enormt stöttande. Jag känner hennes familj väldigt bra. Jag har känt hennes pappa i många år, så jag visste vem hon var. Så möttes vi i fjol. Det blev väldigt bra, sa han året därpå i ”Skavlan”.

Så sent som i oktober pratade han återigen om kärleken till Ebba Ryst Heilmann.

– Jag har det väldigt fint tillsammans med Ebba, sa han till VG.

Träffade Shaman Durek

Märtha-Louise har som bekant också mött kärleken igen i schamanen Durek Verrett, eller Shaman Durek som han kallar sig.

– Jag önskar dem all lycka och kärlek de kan få, sa han till norska Se og Hör när relationen blev offentlig.

Ari Behn och Shaman Durek träffades sedan och kom mycket väl överens.

”Jag älskar dig min bror, skrev Shaman Durek på Instagram till en bild där de håller om varandra.

Efter skilsmässan köpte Ari Behn ett hus i norska Lommedalen endast fem kilometer från där exhustrun Märtha Louise har ett hus.

– Jag har barnen hos mig ungefär femtio procent av tiden, sa han i en intervju med VG och berättade också om relationen till Märtha Louise:

– Märtha och jag har ett generöst och bra förhållande till varandra, naturligtvis har vi det, och fick också svara på frågan om han är lycklig:

– Lycka är ett stort ord, men jag känner mig stark. Mina barn och förhållandet till Märtha Louise – det är lycka för mig.

Kungafamiljen i sorg

Ari Behn hade även en fortsatt god relation med den norska kungafamiljen som nu sörjer hans bortgång.

– Ari var en viktig del av vår familj i många år och vi bär med oss varma, goda minnen av honom. Vi är tacksamma för att vi fick lära känna honom, säger kung Harald och drottning Sonja i ett pressmeddelande.

Kronprinsparet Haakon och Mette-Marit har också uttryckt sin sorg.

– För oss var Ari en god vän, en kär familjemedlem och en fantastisk onkel, som vi delade många av livets små och stora ögonblick med.

Ari Behn var också god vän med kronprinsessan Victoria och prins Daniel.

– De träffades och umgicks. När Märta Louise var gift med Ari Behn så reste de jätteofta till Stockholm för att träffa kronprinsessparet, säger Aftonbladets hovreporter Jenny Alexandersson.

I höstas rapporterade VG att norska TV2 höll på med en dokumentär om Ari Behn som skulle skildra hans liv som konstnär, hans utställningar samt hans författarskap. 
Ari Behn blev 47 år och efterlämnar döttrarna Maud Angelica, 16, Leah Isadora, 14, och Emma Tallulah, 11.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN