Därför får det inte bli vår i Skåne

Publicerad 2020-01-09

Oavsett hur varmt det blir eller hur många blommor som knoppar får det inte bli vår förrän i februari.

Regn och plusgrader.

Så ser januarivädret ut i Malmö.

Men det är mer än en månad kvar tills att det får bli vår i Skåne.

Med plusgrader och ösregn råder det inga vinterkänslor i Malmö, men så är det faktiskt bara meteorologisk höst än så länge. För trots att höstmånaderna ligger en bit bak i tiden får det enligt SMHI inte kallas för vår i Malmö än - trots de höga temperaturerna.

Först den 15 februari får det, enligt den meteorologiska definitionen, bli vår i Skåne.

– I januari och februari kan det ofta bli bakslag. Det skulle kunna vara en lite mildare period där våren officiellt kan komma, men sedan kan det slå tillbaka med en kallare period igen. Därför har vi skjutit fram det så att den 15 februari är det första möjliga datumet för våren, säger Max Lindberg Stoltz, meteorolog vid SMHI.

Plusgraderna ser ut att bestå

Att den metorologiska våren infaller först vid ett specifikt datum, alldeles oavsett hur varmt det är dessförinnan, var någonting som SMHI började med 2001. Det specifika datumet bestämdes efter att man hade kollat väderdata under normalperioden 1961–1990.

– När man har kollat på den perioden så har man sett att våren brukar anlända ungefär den 15 februari som tidigast, säger Max Lindberg Stoltz.

Även om våren ännu inte är här är det inte heller vinter.

– I tiodygnsprognosen ser det ut att hålla sig över 0 grader. Därefter får vi möjligtvis ett utbyte av väderenergi och att det blir något kallare. Men för att det ska bli vinter krävs en period av fem dagar under 0 grader i dygnstemperatur.

Varit utan vinter – i fyra år

– Det kommer säkerligen någon dag när det kryper ner mot minusgrader men det måste det vara under majoriteten av dagen fem dygn i sträck för att det faktiskt ska bli vinter.

I december var temperaturerna i Skåne istället cirka 4 grader över det normala medan det i januari hittills har varit 4–5 grader över det normala. Temperaturer som talar för att skåningarna kan bli utan en vinter 2019/2020.

– Med det i bakhuvudet gällande vintern kommer möjligtvis i alla fall delar av Skåne inte få någon vinter.

Förra året blev stora delar av Skåne utan vinter, men normalt sett brukar vintern anlända till merparten av länet. Den plats i Skåne där det är vanligast förekommande att vintern uteblir är i Simrishamn med omnejd, där det inte varit vinter sedan 2015/2016.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln