Efterlyste rattfylleristen springer rakt in i glasdörrarna

När poliserna får ögonkontakt startar sprinterloppet mot fängelset

Av: Anders Johansson

Publicerad:

Han har dömts över 40 gånger – bland annat för att ha kört bil drogpåverkad.

Men efter senaste fängelsedomen i höstas höll han sig undan fram till i söndags.

När han försökte fly från poliserna sprang han rakt in i en glasdörr.

Vid flera tillfällen har mannen varit med i vansinneskörningar där han varit drogpåverkad.

Han har kört i 100 på 30-vägar där det funnits övergångsställen och genom kurvor med skymd sikt, enligt en av domarna. Han har också kört i hög hastighet mot färdriktningen i en hårt trafikerad rondell.

1 av 5 | Foto: Polisen
Mannen syns vandra genom ett köpcentrum på övervakningsfilmer.

Vid ett tillfälle gjorde han flera rödljuskröningar, höll över 140 på 50-väg. Och försökte vända bilen nere i en enkelriktad tunnel i södra länken i Stockholm.

Han körde sedan i motsatt körfält över en gräsmatta och gångväg för att slutligen korsa rakt över en rondell och in i ett träd. Den gången fick polisen stopp på honom med spikmatta.

”Mycket dåliga minnesbilder”

I tingsrätten erkände mannen, som är 26 år och saknar körkort, körningarna.

Tingsrätten skrev i domen, som gällde 17 åtalspunkter:

”Han har dock endast lämnat vaga uppgifter om händelserna eftersom han har mycket dåliga minnesbilder av dem. Han har inte ifrågasatt att det var han som körde bilarna vid de respektive tillfällena och han minns att han blev gripen av polisen båda gångerna.”

Straffet den gången blev fyra månaders fängelse. Inom en kort period dömdes han även i två andra mål för grovt rattfylleri och olovliga körningar, till ytterligare tre månader.

Han överklagade de tre domarna.

”Kör inte bil längre”

I april förra året tog hovrätten upp de domarna i ett och samma mål. Mannen uppgav då att sedan han frigavs villkorligt förra gången hade han slutat använda narkotika och att han inte längre körde bil.

Han sa att han var motiverad att upphöra med sin kriminalitet och att han sökte arbete. Hovrätten fastställde straffen på de sju månaderna.

Drygt två månader senare åkte han fast igen för en ny olovlig körning och fick påbackning med ytterligare en månad.

Men enligt Aftonbladets uppgifter misstänktes mannen ha försvunnit utomlands för att slippa fängelse. Han blev därför internationellt efterlyst.

Gick i väggen

Men i söndags tog friheten slut då han greps i en galleria i Botkyrka i södra Stockholm.

Allt fångades av övervakningskameror.

På filmbilderna syns mannen promenera inne i gallerian helt obekymrat. Men när han får syn på några poliser – och de får syn på honom – tvärvänder han och springer i högsta fart mot utgången med poliserna efter sig.

Skjutdörrarna av glas till entrén håller på att stängas och hinner gå igen så mycket att han springer rakt in i dem. Glaset går sönder i en dörr. Han faller till marken, försöker resa sig men brottas ner direkt.

”Vi kände igen honom”

Andres Munoz, operativ samordnare i lokalpolisområde Botkyrka, vill inte bekräfta vem personen är, eller vilken brottslighet han var efterlyst för. Han understryker också att polisen inte har producerat den aktuella videon men vet vad som utspelar sig.

– Det är en person från vårt område som varit efterlyst för avtjäning, han har fått en dom. Och våra lokalpoliser har ju bra lokalkännedom, och har koll på vilka som är lysta. Här var det så enkelt att man var i ett centrum i vårt område.

– I samband med att man gör en vanlig patrullering där får man syn på den här personen som man känner igen som efterlyst.

När poliserna får ögonkontakt med mannen reagerar de blixtsnabbt och i samma stund startar sprinterloppet.

– Den som försöker springa ifrån oss har lite otur och vi har lite tur, säger Andres Munoz. Han springer in i de här dörrarna, vi får fatt i honom och kan ta honom till häktet och vidare för avtjäning i anstalt.

Trots den hårda smällen mot glaset kunde transporten med den gripne gå direkt till häktet utan att passera någon vårdinrättning.

Publicerad: