Mordet på Catalán: En rymling fast

TT

Publicerad 2019-05-08

Zaida Catalán mördades för över två år sedan i Kongo-Kinshasa. Arkivbild.

En av de förrymda män som misstänks för mordet på den svenska FN-experten Zaida Catalán har gripits. Den andre rymlingen undgick knappt samma öde.

Flykten från häktet i staden Kananga i Kongo-Kinshasa skedde under natten till tisdagen. Det fanns uppgifter om att en tredje åtalad flydde vid samma tillfälle men han lyckades aldrig ta sig ut, enligt de två rymlingarnas advokat.

De två männen befann sig tillsammans i ett bostadsområde i Kanaga, enligt åklagaren Timothee Mukuntu. Staden är en bastion för den lokala Kamuina Nsapu-milisen.

Den man som precis undkom polisen på onsdagen tros vara den ende som hittills har erkänt sig skyldig till att ha deltagit i morden på Catalán, den amerikanske FN-medarbetaren Michael Sharp och den lokala medhjälparen Betu Shintela i mars 2017.

Över ett dussin personer har åtalats misstänkta för olika grad av inblandning. Dessutom har en kongolesisk överste och en informatör för landets underrättelsetjänst ANR tidigare gripits för att förhöras i mordutredningen.

Catalán och Sharp hade tillsammans med Shintela lämnat Kananga och rest mot Bunkonde för att undersöka misstänkta massakrer i Kasairegionen. Några veckor senare hittades de mördade.