Skånska kommuners oro: ”Kommer inte klara hemtjänsten”

Av: Aftonbladets lokalredaktion

Publicerad:
Foto: Kallestad, Gorm / TT NYHETSBYRÅN

Kommuner får inte neka sommargäster hemtjänst, enligt ett regeringsbeslut som kom i förra veckan. 

Flera kustkommuner tänker trots det – inte erbjuda hjälp.

– Vi kommer inte kunna erbjuda det som efterfrågas, säger, Johan Olsson Swanstein (M), kommunstyrelsens ordförande i Båstad till SVT.

Båstad räknar med att omkring ett hundratal turister och personer som har sommarboende i kommunen, kommer att behöva hjälp från hemtjänsten i sommar.

Men det går inte. Resurserna finns inte.

Trots det måste kommunen erbjuda hemtjänst för sommarboende – att inte göra det strider nämligen mot socialtjänstlagen.

Under våren har den hårt ansatta hemtjänsten seglat upp som ett orosmoln bland många kuststäder i landet, flera har nekat hjälp med hänvisning till att man saknar resurser.

Nu har regeringen ånyo fastställt att sommargäster ska erbjudas hemtjänst på semesterorten, om de har rätt till hemtjänst på hemorten.

Kan inte ändra lagen

Enligt socialminister Lena Hallengren är en av orsakerna till varför man inte under pandemin tillfälligt kan ändra lagen att: ”en sådan förändring skulle ta för lång tid att genomföra”. 

”En sådan förändring kan inte genomföras utan ett ordentligt beredningsunderlag och konsekvensanalys”, skriver hon i en skriftlig kommentar till SVT Nyheter.

Johan Olsson Swanstein (M), kommunalråd i Båstad menar dock att kommunen kommer få svårt att hantera situationen med sommargäster som är i behov av hjälp från hemtjänsten.

– Vårt beslut (att neka) ligger kvar tills vidare med hänsyn till att vi inte kommer kunna erbjuda det som efterfrågas, säger han, till SVT.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE