Fenomenet som får iskylan att fastna: ”Ovanligt kallt”

Publicerad 2020-05-18

Årets maj har varit oskönare än vanligt. Och när svenskarna ser ut att tvingas semestra på hemmaplan blir sommarens väder viktigare än någonsin.

Så be till vädergudarna att jordens jetströmmar – som lagt sig som en mur mot tropisk luft söderifrån – inte har fastnat.

– Det är svårt att säga hur sommaren blir, säger Linus Karlsson, meteorolog på SMHI.

Om några veckor kommer Folkhälsomyndigheten att ge besked om vilka riktlinjer som gäller för sommarens semestrar. Men enligt myndighetens generaldirektör Johan Carlson tyder det mesta i det rådande coronaläget på att vi bör ställa in oss på en sommar i Sverige. Och om maj ger oss en indikation om hur sommaren blir ser det rätt deppigt ut.

– Maj har varit kallare än normalt på många håll i landet i samband med att vi fick ner kallare polarluft över landet, säger Linus Karlsson, meteorolog på SMHI.

Blockar värmen

Vem var det då som släppte ner polarluften? Svaret är jordens jetströmmar – tusentals kilometer långa stråk av kraftiga vindar som ligger som ett brett band runt jorden, tio kilometer upp i atmosfären. Strömmarna styr en stor del av vårt väder, förklarar Linus Karlsson.

– Jetströmmen är styrande för hur det storskaliga vädersystemet ser ut. Den ligger i gränsskiktet mellan den kalla polarluften och den varma, tropiska luften och beroende på om den är söder eller norr om oss så får vi varm eller kall luft. Just nu ligger den lite söder om oss, säger han.

Den som hoppas på varmare väder ska be för att jetströmmarna rör sig upp och lägger sig så långt norrut som möjligt. Just nu ligger den som en mur och blockerar all varm luft söderifrån. Enligt Linus Karlsson ser det ut som att värmen kan ta sig upp till landet snart.

– Det ser ut som att vi får in en topp över oss snart, med något varmare luft som rör sig in över landet.

Om maj ger oss en indikation om hur sommaren blir ser det rätt deppigt ut.

”Hoppas alla blir nöjda”

Och när värmen väl är här är det bara att hoppas på att jetströmmen ligger still ett tag. Men inte för länge. Då riskerar vi en repris på den extrema värmeböljan 2018. Fastnar den söderut, nedanför Skandinavien, kan vi istället se fram emot ostadigt, kallare väder.

SVT:s långtidsprognos ger en liten hint. Enligt prognosen kan det bli en rätt normal sommar i södra Sverige med varma dagar i omgångar men överlag rätt ombytligt. I nordvästra delarna blir det färre varma dagar och mer regn, medan nordöstra landsdelen får en ”normalblöt sommar”. Men den som vill ha ett klart besked om sommarens väder och var det blir störst chanser till sol och varma temperaturer får ha lite is i magen.

– Långtidsutvecklingen är svår att spekulera i, säger Linus Karlsson.

Om det nu blir en sommar på hemmaplan så blir vädret viktigare än någonsin för oss. Märker ni av ett ökat intresse på SMHI?

– Det finns ett intresse för sommarens väder men än så länge vet vi inte om hur det ska bli och var man ska befinna sig i Sverige för att få mest sol. Men vi hoppas att vädret håller sig så att alla blir nöjda, säger Linus Karlsson.