Hoppande tonfisk siktad i Öresund – igen

Av: Aftonbladet

Publicerad:
Uppdaterad:
Blåfenad tonfisk. Arkivbild.
Foto: Koichiro Numata / TT / TT NYHETSBYRÅN
Blåfenad tonfisk. Arkivbild.

Tonfisken är tillbaka i Öresund.

Senast i onsdags upptäcktes ett helt stim som glittrande bröt ytan utanför Domsten, rapporterar Sydsvenskan.

Först trodde han att det var tumlare. Men snart insåg fiskaren Frederick Berg att det som hoppade var stor fisk – närmare bestämt tonfisk.

– Jag trodde inte mina ögon. Det var en cool upplevelse. Jag hoppas att de stannar i Öresund så att vi får se dem fler gånger, berättar Frederick för Sydsvenskan.

Han och kompisen Mika Metzler hade åkt ut från Domsten för att fiska. De valde att följa efter stimmet och lyckades ta spektakulära bilder vid Hittarpsrevet, där ett lastfartyg gick på grund i tisdags.

Forskare har senaste åren sett flera tecken på att tonfisken är på väg tillbaka i Öresund. Enligt experter beror återkomsten på de hårda restriktioner som införts.

Tonfisk, eller blåfenad tonfisk, är en av de största fiskarna i havet och väger normalt uppåt ett halvt ton. Det är en rovfisk som själv äter stora mängder fisk – 209–30 kilo per dag. De jagar i flock och lever i havet i stora stim som följer annan fisk.

Första tecknet på att tonfisken simmade i Sundet igen kom 2017, då två danska sportfiskare lyckades fotografera en stor hoppande tonfisk – för första gången på 50 år.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE