Nationalekonomen: Vi kan gå mot en perfekt storm

Uppdaterad 2019-08-16 | Publicerad 2019-08-15

Tullhot, börsras och märkliga räntekurvor.

Hur oroliga bör vi vara för ny finanskris?

– Allt hänger på vad som händer i stormaktspolitiken de närmaste månaderna, säger nationalekonom och professor Pontus Braunerhjelm.

Börspaniken fortsatte under torsdagen med fallande kurser i hela Europa, inte minst i Stockholm. Det tunga raset tog fart efter att tioårsräntorna i USA på onsdagen sjunkit och blivit lägre än de korta räntorna – enligt många ekonomer ett tecken på stundande hårda tider.

Men Pontus Braunerhjelm, professor i nationalekonomi vid KTH i Stockholm, menar att oron framför allt är politiskt betingad.

Pontus Braunerhjelm ser risk för en perfekt storm på finansmarknaderna framöver.

– Egentligen är de ekonomiska fundamenten goda. Vi har haft en bra konjunktur nu i ett antal år och många länder har fått bättre statsfinanser, säger han och fortsätter:

– Det är framför allt handelskriget mellan USA och Kina som orsakat det vi ser nu.

”Inte konstigt”

Amerikanska presidentens tullar på kinesiska handelsvaror börjar få kännbara effekter för flera ekonomier runt om i världen. Tyskland är ett av flera länder som ligger på gränsen till att glida in i en lågkonjunktur.

Andra faktorer som bidrar till turbulensen i världsekonomin är osäkerheten i Hongkong, USA:s konflikt med Iran och den konstitutionella krisen i Storbritannien kring ett möjligt avtalslöst Brexit.

– Det är svårt att veta var allt det här ska ta vägen. Det är inte konstigt att investerarna håller tillbaka, säger Pontus Braunerhjelm.

Perfekt storm i sikte

Om dessa härdar blossar upp samtidigt kan det få allvarliga konsekvenser, menar han.

– Vi skulle kunna gå mot en perfekt storm om Brexit infaller samtidigt som Fastlandskina gör en intervention i Hongkong och Trump genomför sina tullar. Då kan det bli kännbart.

Eftersom flera länder dessutom bedrivit lågräntepolitik de senaste åren finns inte heller räntevapnet att ta till som förr.

– Å andra sidan: om det blir en lättnad kring de politiska hindren, kan det börja sprida sig en optimism ganska snart, spekulerar Pontus Braunerhjelm.

Den fruktade, inverterade räntekurvan då? Jo, den kan definitivt vara ett tecken på trubbel framöver. Men vi bör inte övertolka den, menar Braunerhjelm:

– Det är en indikator på att djup lågkonjunktur kan vara i antågande. Samtidigt har det funnits spekulationer bland ekonomer om att detta inte längre är en lika säker signal som tidigare, nu när räntemiljön ser annorlunda ut. Men det är absolut en negativ signal.

Vad innebär detta för småsparare? Vad ska man vidta för åtgärder?

– Det är nog bra att se över sina besparingar och satsa på mogna branscher. Inte drabbas av panik, men vara försiktig, säger Pontus Braunerhjelm.

PODD: Det kan trigga igång en ny finanskris – experten orolig för världsläget

I podden Aftonbladet Daily pratar vi om finanskriser, och frågar oss om en ny krasch väntar runt hörnet. Gäst i podden är Lars Magnusson, professor i ekonomisk historia.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen