Trump i hemligt möte: Skjut flyktingar i benen

Av: Hans Österman

Publicerad:
Uppdaterad:

Skjut flyktingar i benen. Fyll en vallgrav med alligatorer och ormar. Bygg en strömförande mur med vassa pålar.

Allt detta har Donald Trump föreslagit i diskussioner med sina rådgivare, uppger New York Times.

Samtalen kulminerade under ett möte i mars där presidenten krävde att gränsen mot Mexiko skulle stängas redan nästa dag.

Mötet ägde rum i Vita huset i mars i år och beskrivs ingående i en kommande bok av New York Times reportrar Mike Shear och Julie Hirschfield.

De har intervjuat mer än ett dussin källor med direkt insyn i vad som diskuterades.

Trump ska under mötet ha krävt att USA ska stänga gränsen mot Mexiko senast vid lunch efterföljande dag. Han ska också ha krävt att flyktingar ska skjutas i benen för att saktas ned – något som ska ses som en uppföljning av tidigare uttalanden i ett tal där han föreslog att flyktingar som kastar stenar mot gränsvakter ska skjutas.

Under ett möte i Vita huset ska president Donald Trump krävt att flyktingar sköts i benet.
Foto: Evan Vucci / AP
Under ett möte i Vita huset ska president Donald Trump krävt att flyktingar sköts i benet.

Trump: ”Ni får mig att se ut som en idiot”

Enligt New York Times skulle mötet ha varat i 30 minuter men drog över tiden med en och halv timme. Efteråt var Trumps medarbetare ”närmast i panik”, uppger tidningen.

De förklarade för Trump att en stängd gräns skulle äventyra ekonomin och att det är olagligt att skjuta flyktingar. Men presidenten stod på sig.

– Ni får mig att se ut som en idiot. Jag gick till val på det här. Det är min fråga, skrek han när förslagen avfärdades.

1 av 2 | Foto: Matt York / TT NYHETSBYRÅN
En del av den 30 fot höga muren mellan Mexico och USA.

Tidigare hade Trump, enligt New York Times, föreslagit för sina medarbetare att en gränsmur mot Mexiko borde förstärkas med en vallgrav full av krokodiler och ormar. Han ville även att muren skulle vara strömförande och förses med pålar så vassa att de tränger igenom mänsklig vävnad.

Kirstjen Nielsen fick sparken

Med på mötet var bland andra Kirstjen Nielsen, dåvarande minister för inrikes säkerhet, och utrikesminister Mike Pompeo.

Medarbetarna ska till sist ha fått Trump att gå med på en veckas uppskov med att stänga gränsen och så småningom ska han ha låtit sig nöja med att hot om tullar mot Mexiko var en alternativ väg, uppger New York Times.

Foto: Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
USA:s president Donald Trump.

Processen slutade dock med att Kirstjen Nielsen, som stod upp tydligt mot Trumps förslag, fick sparken. Hon ska bland annat ha varit med presidenten på ett möte med gränsvakter där han beordrade dem att inte släppa in en enda flykting. När Trump lämnade rummet sa hon att de skulle ignorera hans ord.

Presidenten tycks dock inte helt ha släppt tanken på att stänga gränsen. I en intervju med New York Times under sommaren sa han:

– Jag har absolut makten att göra det.

Vita huset har inte kommenterat New York Times uppgifter.

Publicerad:

LÄS VIDARE