Tusentals syrier har flytt undan Turkiets offensiv och befinner sig i flyktingläger i Irak, enligt FN.
Foto: Hussein Malla/AP/TT
Tusentals syrier har flytt undan Turkiets offensiv och befinner sig i flyktingläger i Irak, enligt FN.

Kurdledare: Vi är långt ifrån att ge upp

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Tusentals syrier har flytt undan Turkiets offensiv och befinner sig i flyktingläger i Irak, enligt FN.
Foto: Hussein Malla/AP/TT
Tusentals syrier har flytt undan Turkiets offensiv och befinner sig i flyktingläger i Irak, enligt FN.

NYHETER

Ryssland och Turkiet har slutit ett avtal om nordöstra Syrien, över huvudet på de kurdiska grupper som styrt där. I den kurdiska regionen Rojava är reaktionerna blandade.

– Vi vet ännu inte hur det här avtalet ser ut i detalj. Många diskussioner väntar, säger Rojavas Sverigerepresentant Shayir Ali.

Avtalet slöts mellan Rysslands president Vladimir Putin och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan efter ett långt möte i ryska Sotji.

Ledarna enades om att låta Turkiet behålla kontrollen över gränsstäderna Ras al-Ayn och Tal Abyad, som nyligen ockuperats av turkstödda milisgrupper.

Och i utbyte mot en fortsatt paus av den turkiska offensiven ska den kurdiska YPG-milisen dra tillbaka sina trupper och vapen från hela gränsregionen mellan Syrien och Turkiet.

Välkomnar eldupphör

Avtalet har mött blandade reaktioner. Företrädare för SDF-alliansen, som kontrollerade området före den turkiska offensiven och som domineras av YPG, har öppet tackat både Ryssland och USA för deras hjälp med att få slut på våldet.

Shayir Ali – representant för det styrande partiet i det kurdiska självstyret, PYD, i Sverige – säger att mycket fortfarande är oklart.

– Vi är öppna för dialog och för att nå en politisk lösning. Vi är öppna för att samarbeta. Men att bara flytta därifrån och lämna allting till Ryssland och Turkiet? Det kommer inte att ske.

Shiyar Ali välkomnar att avtalet innebär ett fortsatt eldupphör. Men han understryker att flera detaljer kvarstår.

Nära 200 000 människor har flytt från sina hem sedan Turkiet inledde sin offensiv i början av oktober, enligt FN:s samordningsorgan för nödhjälp, Ocha. De flesta flydde från striderna i Ras al-Ayn och Tal Abyad.

– Nu har jihadister och terrorgrupper tagit över de här områdena. Ras al-Ayn är en stad i ruiner. Folk är ovilliga att återvända hem utan garantier från Turkiet, säger han.

"Legitimerar ockupationen"

När TT når Nasrin Abdullah – befälhavare över YPG-milisens kvinnliga gren YPJ – faller orden annorlunda.

Tidigare i veckan publicerade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som bevakar kriget från Storbritannien, en video som visar turkstödda rebeller i färd med att stampa på en ihjälskjuten YPJ-soldat.

Det är bara ett av de krigsbrott som miliserna gjort sig skyldiga till, säger Nasrin Abdullah.

– Det här avtalet legitimerar den turkiska ockupationen, och de massakrer de har begått mot det syriska folket. De har kidnappat, mördat och förstört hus och egendom. De är av samma skrot och korn som IS, säger Nasrin Abdullah på telefon till TT.

Hon kritiserar också att avtalet ger Turkiet kontroll över Ras al-Ayn och Tal Abyad.

– Det är en utrotning av vår existens och vår identitet, i strid mot all internationell rätt, anser hon.

"Ger inte upp"

Enligt avtalet ska områden intill hela gränsen mellan Turkiet och Syrien patrulleras av ryska, syriska och turkiska trupper.

För Rojava innebär det en förlust av strategiskt viktiga städer som Manbij och Kobane. Qamishli, som är Rojavas huvudort, är dock undantagen, enligt The Guardian.

Shiyar Ali medger att Rojavas framtid är oviss.

– Vi är långt ifrån en lösning. Men vi är också långt ifrån att ge upp. Vi har byggt Rojava tillsammans, och vi har våra vänner och vårt folk. Nu måste världen hjälpa till.

Publicerad:

LÄS VIDARE