Tonårsflicka dömd för penningtvätt – lät bedragare använda kontot

Av: Aftonbladet

Publicerad:
Uppdaterad:
Bara 18 minuter efter bedragarens swish hämtade flickan ut pengarna i en bankomat hemma i Hörby.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
Bara 18 minuter efter bedragarens swish hämtade flickan ut pengarna i en bankomat hemma i Hörby.

Tonårsflickan i Hörby lät bedragare använda hennes bankkonto i samband med bankbedrägeri mot en 80-åring.

Nu har flickan dömts mot sitt nekande till dagsböter och skadestånd, rapporterar Skånska Dagbladet.

Det var i september som bedragar lurade av en 80-årig man i Anderstorp stora pengar genom att utge sig för att jobba på Nordea och på så sätt få tillgång till 80-åringens bankdosa.

Åldringen fattade snart misstankar, men då hade bedragaren redan plockat ut 150 000 kronor genom att i mindre poster skicka dem till andra konton.

Bland mottagarna fanns flickan i Hörby, som fick in 15 000 kronor på sitt konto via swish. Hon åtalades och har nu fällts för penningtvätt, rapporterar tidningen.

Bara 18 minuter efter överföringen tog hon ut hela beloppet i en bankomat och överlämnade dem sedan, via sin pojkvän, till en okänd person.

I förhör har flickan sagt att det var en kompis till pojkvännen, en person som brukade handla med bilar och mopeder, som frågat om hon ville upplåta sitt konto. Vad kompisen heter har hon däremot vägrat berätta.

Förutom 30 dagsböter ska flickan också betala 12 000 kronor i skadestånd till 80-åringen i Anderstorp. Flickans vårdnadshavare döms att solidariskt betala drygt 9 000 kronor.

PODD Så luras du av Bankid-bedragarna – och så skyddar du dig

Bedrägeribrott är ett av Sveriges vanligaste brott – varje år försvinner miljoner kronor och hundratusentals drabbas. I podden Aftonbladet Daily går vi igenom bedragarnas fula knep tillsammans med Lotta Mauritszon från polisens nationella bedrägericenter.

Vi hör även ett autentiskt bedrägeriförsök, där en person ringer upp och utger sig för att jobba på en bank. Bedragaren försöker få sitt offer att lämna ut sitt Bankid – så att han enkelt kan länsa hennes bankkonto.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE