Staty på Melania Trump väcker reaktioner

Av: Nivette Dawod

Publicerad:
Uppdaterad:

Är det ett skämt? Eller är det konst?

Inte ens konstgalleriet vet säkert – men klart är att den nya statyn på Melania Trump väcker uppmärksamhet.

En träskulptur i naturlig storlek av USA:s första dam, Melania Trump, avtäcktes i fredags i hennes hemstad Sevnica i sydöstra Slovenien.

Reaktionerna har inte låtit vänta på sig.

”Fågelskrämma”, ”En skam”, ”Inte alls likt Melania” och jämförelser med Smurfkaraktären Smurfan är några av Sevnicabornas betyg när de tillfrågats, enligt brittiska BBC.

Andra är stolta:

– Hon är vår skönhet, oavsett vad, även här. Hon ser ut som om hon just klivit ur en vacker tavla, säger Sevnicabon Mojca Platnar till ABC News.

1 av 3 | Foto: AP
Statyn på Melania Trump väcker uppmärksamhet.

Använt motorsåg

Statyn är gjord efter en bild på Melania Trump vid presidentinstallationen av maken Donald Trump 2017. Hon bär ljusblå klänning och handskar och har vänster hand höjd i en vinkning. Skulptören Ales “Maxi” Zupevc har använt motorsåg – enbart.

Han fick uppdraget av den amerikanske konstnären Brad Downey, 39, under 2018. Downey är känd för att driva med människor med sin konst, och till och med konstgalleriet i Slovenien som ansvarar för verket är osäkra.

”Kanske tar vi i för mycket när vi försöker få grepp om saker som bara är ett skämt. Vem vet?”, skriver galleriet i broschyren om Downeys utställning, som visas i sin helhet i huvudstaden Ljubljana.

”Charmigt och ärligt”

Men Downey insisterar i en intervju med The Washington Post att Trumpstatyn är seriös. Idén var att hitta en konstnär som var född i samma stad, vid samma tidpunkt (april 1970) och på samma sjukhus som presidenthustrun och på så vis teckna hur två liv som inletts likadant kan utvecklas på helt olika sätt.

– Jag ville följa en arbetarklasskille som skapar konst på fritiden. Han har alltid gjort egna verk, men aldrig för att bli en känd konstnär. Jag tyckte att det var charmigt och ärligt, säger Downey om Ales ”Maxi” Zupevc till tidningen.

”Hon äger halva Amerika”

Zupevc säger själv i dokumentären som Downey gjort i samband med verket att han är självlärd, och att han tidigare karvat bland annat ugglor i trä, mest på skoj. Han arbetar vanligtvis som rörläggare, ofta under hårda utomhusförhållanden, och ibland så mycket som sju dagar i veckan. När han fick uppdraget i slutet av 2018 blev han överlycklig, och snart hittade han ett träd vid Savafloden i Sevnica som han kunde arbeta med.

I dokumentären säger Zupevc att han tycker om Melania Trump.

– Men ärligt talat, hon äger halva Amerika, jag har ingenting.

PODD: Aftonbladet Daily om varför världens dyraste tavla är försvunnen

Aftonbladet Daily pratar med antikexperten Pontus Silfverstolpe och försöker reda ut hur världens dyraste tavla försvann.

Lyssna:  iTunes (iPhone)  Acast  Spotify

Lyssna på podden genom att
⬇️ klicka på PLAY-knappen


Publicerad:

LÄS VIDARE