Ubåt med tre ton kokain bärgad utanför Spaniens kust

Publicerad 2019-11-28

Spansk polis slog till mot ubåten utanför för Galiciens kust.

Då sänkte knarksmugglarna farkosten – med tre ton kokain ombord.

Nu har den bärgats och det är första gången en knarkubåt beslagtagits i Europa.

Den spanska polisen hade följt ubåtens framfart mot det spanska fastlandet i flera dagar. Narkotikapolis hade placerat sig på stranden Foxos utanför staden Aldán i Galicien i väntan på farkostens ankomst.

Men utanför kusten och framför polisens ögon sänkte besättningsmännen plötsligt ubåten med flit, skriver spanska El Pais.

Två ecuadorianer kunde plockas upp ur vattnet och gripas. En tredje person som befann sig på ubåten är fortfarande på fri fot, uppger El Pais.

Från ubåten bärgades först en förpackning som visade sig innehålla kokain. Enligt den spanska polisen ska den 20 meter långa undervattensfarkosten vara fylld med över tre ton narkotika.

Polisens teori är att kokainet kommer från Colombia. Tillslaget genomfördes i söndags och i början av veckan har myndigheterna i Spanien kämpat med att bärga farkosten – och har till sist också lyckats.

Det är första gången som en knarkubåt beslagtas i Europa, uppger spanska myndigheter.

Knark värt en miljard

Landets polis har länge utrett tips från sina källor inom narkotikahandeln om att kokain skulle föras in i Europa med ubåtar som korsat Atlanten.

El Pais källor uppger att ubåtens resa pågått i cirka 20 dagar och att den färdats nästan 3 000 kilometer.

Ubåtarna ska vara tillverkade för att användas för en endaste Atlantkorsning innan de kasseras. De ska byggas i djunglerna i Surinam och Guyana, skriver El Pais.

Kostnaden för en ”en-vägs-ubåt” uppges vara närmare 15 miljoner kronor.

Knarket ombord på den beslagtagna farkosten värderas dock till närmare en miljard kronor, enligt El Pais.

– Det är ett historiskt tillslag, det kommer att finnas ett före och efter den här internationella insatsen, säger Javier Losada från galiciska regeringen.

Ingen mottagare av drogerna har ännu hittas av den spanska polisen.

Följ ämnen i artikeln