Biden låter ambassad i Jerusalem vara kvar

TT-AFP-Reuters

Publicerad 2020-04-30

Demokraternas presidentaspirant Joe Biden vid en presskonferens via videolänk i mars.

Bilden av hur Joe Biden vill styra USA om han väljs till president har fått lite fastare konturer. Under en konferens via videolänk sade han bland annat att ett av Donald Trumps mer kontroversiella utrikesbeslut inte kommer att rivas upp.

Joe Biden, Demokraternas presidentaspirant till valet i november, kommer att låta USA:s ambassad i Israel stanna i Jerusalem om han väljs till president.

Det sade han vid en givarkonferens som hölls via videolänk på onsdagen.

USA:s nuvarande president Donald Trump fattade 2017 det kontroversiella beslutet att flytta ambassaden från Tel Aviv, vilket Biden tycker var fel. Han hade föredragit att ambassadfrågan var en del i en större fredsplan mellan palestinier och israeler.

– Men nu när det är gjort så skulle jag inte flytta tillbaka ambassaden till Tel Aviv, sade Biden.

Biden sade dock att han åter tänker öppna det amerikanska konsulatet i Jerusalem, som tidigare har bistått palestinier i den delade staden, men som i fjol slogs samman med USA:s kontroversiella ambassad i samma stad.

Regering över partigränsen?

Den förre vicepresidenten kom även med andra nyheter, inte minst att han redan före valet i november kan tänka sig att namnge en del högt uppsatta medlemmar av en tänkt regering – och att en del kan vara republikaner.

Biden sade att han överväger att "kanske inte offentliggöra hela regeringen, men några" av de tänkta ministrarna för att ge väljarna en föraning innan de går till valurnorna.

– Jag har inga begränsningar för om någon är republikan, om de är den bäst kvalificerade personen att göra det (jobbet). Men jag är inte där ännu.

Biden har de senaste veckorna lanserat sig som en enande kraft som kan locka både liberala och konservativa väljare.

Kvinnlig vicepresident

Han ska också inom kort tillsätta en kommitté för att göra bakgrundskontroller på möjliga kandidater till vicepresidentposten och hoppas ha vaskat fram en slutkandidat i juli.

Han har tidigare sagt att det bör bli en kvinna, vilket han nu upprepade:

– Det finns många kvinnor där ute som är tillräckligt erfarna för jobbet.

Bland de kandidater som amerikanska medier främst spekulerar i återfinns senatorerna Kamala Harris och Elizabeth Warren, guvernören Gretchen Whitmer, samt Stacey Abrams, som 2018 kandiderade till att bli guvernör i Georgia.

ANNONS