Etiopien har börjat fylla omstridd damm

TT

Uppdaterad 2020-07-28 | Publicerad 2020-07-15

Stora etiopiska renässansdammen fotograferad från ovan den 26 juni.

Dagen efter att den senaste förhandlingsrundan med Egypten och Sudan brutit samman meddelar Etiopien att landet börjat fylla den omstridda jättedamm som orsakat svåra diplomatiska spänningar i regionen – trots protester från grannländer.

– Byggandet av dammen och vattenfyllningen går hand i hand, säger vattenministern Seleshi Bekele i tv-sända kommentarer på onsdagen.

Protesterna från grannländerna lät inte vänta på sig. Egyptens utrikesdepartement har bett om en brådskande förklaring från Etiopien om huruvida man faktiskt börjat fylla dammen.

Sudans bevattningsdepartement skriver i ett uttalande att vattennivån i Blå Nilen sjunkit med nittio miljoner kubikmeter om dagen, och att man "avvisar alla unilaterala beslut tagna av någon av parterna medan förhandlingarna pågår", rapporterar Reuters.

Samtidigt säger etiopiska källor till AFP att den höjda vattennivån innanför dammen har helt naturliga orsaker. Förklaringen är att det kraftiga regnet innebär att vattenflödet nu är högre än vad dammens kulvertar kan skicka ner för floden – men portarna är inte stängda, enligt anonyma källor vid landets vattendepartement.

Kontroversiellt bygge

Den stora etiopiska renässansdammen har orsakat osämja sedan byggnationen inleddes 2011.

Projektet är en central del i Etiopiens ambition att bli Afrikas största elexportör. I Egypten och Sudan är i stället oron stor över att dammen ska leda till minskade flöden i den livsviktiga Nilen, och länderna har efterfrågat ett avtal som garanterar minimiflöden och konfliktlösningsmekanismer innan anläggningen tas i bruk. Dammen är uppförd på bifloden Blå Nilen, som står för 85 procent av Nilens vatten.

USA-ledda förhandlingar

Förhandlingar mellan Etiopien, Egypten och Sudan har pågått i flera år, i samarbete med USA. Så sent som i slutet av juni sade Egyptens premiärminister att ett temporärt avtal nåtts, men på tisdagen kom istället rapporter om att förhandlingarna brutit samman igen.

Osämjan länderna emellan består rent konkret om under hur lång tid dammen ska fyllas. Etiopien har krävt att få fylla dammen under sex år, medan Egypten vill att det ska ske över en längre tidsperiod på mellan tio och tjugo år.

Etiopien har också konsekvent hävdat att dammen börjar fyllas under regnperioden i år, oavsett om ett avtal finns på plats.

Följ ämnen i artikeln