Joe Biden tagen när Kamala Harris hyllade hans son

Av: Hans Österman

Publicerad:
Uppdaterad:

Joe Biden och Kamala Harris framträdde tillsammans för första gången.

Han fick kämpa för att hålla tillbaka tårarna när hon hyllade hans döda son Beau.

– Kärleken de visade varandra var fantastisk att se, sa hon.

På tisdagen meddelade Joe Biden att han valt sin parhäst. Kalifornien-senatorn Kamala Harris, 55, blir Demokraternas kandidat som vicepresident.

På onsdagskvällen framträdde de två tillsammans för första gången. Det skedde i ett tv-tal från Dupont High School i Bidens hemstad Wilmington, Delaware.

Kraftigt försenat inleddes kampanjtalet vid 23-tiden, svensk tid. Iförda munskydd kom Biden och Harris ut tillsammans.

Foto: TT

Joe Biden inledde med att hylla sin nyutsedda kandidat.

– Jag tvivlar inte på att jag valde rätt person vid min sida. Det är USA:s nästa vicepresident Kamala Harris.

Hon satt på en stol bredvid talarstolen – på behörigt avstånd ur smittspridningssynpunkt – och nickade instämmande när Joe Biden malde på med attacker mot Donald Trump eller hyllningar av hennes make Douglas Emhoff.

Foto: TT

Efter Bidens introduktion blev rollerna de omvända. Biden satte sig i stolen och Harris tog scenen. Hon upprepade kritiken mot Trump och presidentens hantering av coronapandemin.

– Amerika skriker efter ledarskap. Vi har en president som bryr sig mer om sig själv än om folket som valde honom. Men här är de goda nyheterna: Vi behöver inte acceptera det. Om bara 83 dagar har vi chansen att välja en bättre framtid för vårt land.

– Allt vi bryr oss om står på spel: Vår ekonomi, vår hälsa, våra barn, vilket land vi bor i.

Hyllade Beau Biden

Kamala Harris tog också särskilt upp sin relation till Joe Bidens son Beau som dog i hjärncancer 2015, blott 46 år gammal. Deras vägar korsades under finanskrisen när de var justitieministrar i sina respektive delstater, Kalifornien och Delaware, och kämpade tillsammans mot bankerna.

– Ända sedan jag fick Joes samtal har jag tänkt på den första Biden som jag lärde känna. Det är förstås hans älskade son Beau, en av hans älskade söner. Under krisen pratade vi i telefon varje dag, ibland flera gånger om dagen.

– Beau var en person som inspirerade folk att bli en bättre version av sig själva. När jag frågade var han fått det ifrån pratade han alltid om sin pappa.

Foto: TT

Joe Biden blev märkbart tagen och hade nära till tårar när Kamala Harris hyllade hans relation till sonen. Han svalde tungt och vände ner blicken flera gånger.

– Kärleken de visade varandra var fantasisk att se. Beau berättade hur Joe tillbringade fyra timmar per dag på tåg mellan Wilimington och Washington för att kunna göra frukost åt sina pojkar och hinna hem till kvällen för att få dem i säng.

Coronakritik i fokus

Onsdagskvällens framträdande tydliggjorde strategin att attackera Trump om corona. Kamala Harris sa att Trumps hantering av pandemin är orsaken till att USA är ”hårdare drabbad än något annan avancerad nation”.

– Hans vägran att få igång testerna, hans velade om social distansering och att bära mask. Hans förvirrade tro att han vet bättre än experterna. Allt detta är orsaken till att det dör en amerikan i covid-19 var åttionde sekund.

Trumps svar: Hon sa hemska saker

Donald Trump fick frågor om Kamala Harris och Joe Bidens framträdande när han höll en presskonferens i Vita huset senare under kvällen. Han ställde sig då frågande till att Biden valt en kandidat som tidigare var kritisk mot honom under Demokraternas primärval.

– Hon sa hemska saker om honom och hånade honom öppet. Det är ett riskabelt val och hennes uttalanden kommer att spelas upp, inte nödvändigtvis av mig.

Trump fick också bemöta Kamala Harris kritik mot hans coronahantering

– Det är därför hon var en hemsk kandidat och fick lämna racet. Hon har fel om fakta, hon är svag på fakta. Vi har utfört fler tester än något annat land i världen.

Publicerad:

LÄS VIDARE