Hela regeringen till Harpsund för möte med Nato-topp

Publicerad 2022-06-13

Magdalena Anderssons möte med Jens Stoltenberg ses av regeringen som mycket viktigt inför den fortsatta Nato-processen.

Hela regeringen är inbjuden till Harpsund där mötet äger rum.

– Det är viktigt att alla statsråd får en inblick i processen och möjlighet att ställa frågor, säger Odd Guteland, presschef på regeringskansliet.

Följ ämnen
Nato

Mötet med Nato-chefen Stoltenberg sker mot en fond av en svensk Nato-anslutning som blev svårare än vad någon hade väntat sig.

Orsaken stavas Turkiet och landets president Recep Tayip Erdogan som motsätter sig en svensk Nato-anslutning.

Enligt uppgifter till Aftonbladet var planen redan förra veckan att stora delar av regeringen skulle vara samlad ute på Harpsund när Jens Stoltenberg i dag anländer.

Presschef Odd Guteland bekräftar att hela regeringen är inbjuden till mötet.

Jens Stoltenberg .

Anledningen är att alla statsråd ska få möjlighet att vara med på en dragning som Stoltenberg väntas hålla. Det kommer också hållas en så kallad allmän beredning, vilket är ett sammanträde med regeringen för informella överläggningar.

Ann Linde sa under en pressträff i fredags att hon kommer att medverka på mötet. Hon beskrev då Stoltenbergs roll i den svenska Nato-processen som mycket viktig.

– Hans roll är väldigt, väldigt viktig. Han liksom Sverige och Finland har vid flera tillfällen fått försäkringar från alla 30 länder att man välkomnade Sverige och Finland. Det är en fråga som gäller Sverige och Finland men även Natos open door policy. Nato har ett egenintresse att se till så att Sverige och Finland kan välkomnas som medlemmar. Detta är något som generalsekreteraren har stort intresse av, sa utrikesministern i fredags.

Magdalena Andersson, här tillsammans med Annie Lööf under Natoövningen som nyligen pågick i Stockholm.
John Granlund & Olof Svensson

ANNONS