Putin-vän varnar: ”Vill inte ha krig med Nato, men..”

Publicerad 2022-05-06

Belarus diktator Aleksandr Lukasjenko ser sig som Putins ”lillebror”.

Han varnar nu Nato att de måste göra allt för att förhindra ett krig med Ryssland.

– Annars kommer militären reagera, säger han i en intervju med AP.

Följ ämnen
Nato

Som en av Putins få allierade har Lukasjenko, 67, varit bidragande till invasionen av Ukraina genom att låta ryska trupper gå över gränsen från Belarus.

Landets territorium har också använts för att vårda skadade ryska soldater och för att i hemlighet ta döda vidare till Ryssland.

Rysk militär har helt tagit över vissa städer i Belarus och samarbetar med landets polis och säkerhetstjänst för att hålla förlusterna i kriget hemliga.

Tycker kriget drar ut på tiden

I en 90 minuter lång intervju med nyhetsbyrån AP säger diktatorn att kriget pågått längre än han trott, men att Putin var tvungen att agera eftersom ”Kiev provocerade Ryssland”.

– Jag är inte tillräckligt insatt i problemet för att säga om det går enligt plan, som ryssarna hävdar. Men jag vill säga ännu en gång: Det känns som att operationen drar ut på tiden, säger han till AP.

Trots att Belarus låtit Ryssland använda landet för sina invasionsstyrkor menar Lukasjenko att han ”står upp för fred”.

Aleksandr Lukasjenko.

– Vi accepterar kategoriskt inget krig. Vi har gjort och gör allting för att det inte ska vara något krig. Tack vare undertecknad, alltså mig, är förhandlingar mellan Ryssland och Ukraina igång, säger diktatorn till AP.

Lukasjenko säger att det vore oacceptabelt att använda kärnvapen i Ukraina eftersom det ”är precis i vår närhet, vi är inte på andra sidan havet som USA”.

Ser Putin som sin storebror

– Det är också oacceptabelt eftersom det kan få jorden att flyga ur sin omloppsbana till vem vet var. Huruvida ryssarna är kapabla till det eller inte är en fråga för det ryska ledarskapet, säger han.

Få människor utanför Ryssland är dock närmare det ryska ledarskapet och då främst president Putin än Lukasjenko själv.

I intervjun med AP kallar han Putin för sin ”storebror” och säger att Belarus är det enda landet ”som står med Moskva när ett femtiotal länder gått ihop på Ukrainas sida”.

Aleksandr Lukasjenko är hårt bunden till Putin, särskilt efter valet 2020. Han anklagades då för omfattande valfusk för att kunna sitta kvar på presidentposten han haft sedan 1994.

Ryssland och Putin kom till hans räddning.

Vladimir Putin.

Varnar Nato för rysk militär

När omfattande protester bröt ut slog Lukasjenko brutalt ner oppositionen. Demonstranter och andra har misshandlats, fängslats, dödats eller tvingats fly landet.

Varken USA, EU eller Storbritannien har erkänt Lukasjenko som legitim president.

Diktatorn säger till AP att Ryssland ”per definition inte kan förlora detta krig”. Han menar också att vännen Putin inte vill ha direkt konflikt med Nato, men att det är upp till västländerna att se till att det inte händer.

– Han vill med största sannolikhet inte se en global konfrontation med Nato. Använd det, använd det och gör allt för att det inte ska bli så. Annars, även om Putin inte vill ha det, kommer militären reagera, säger Lukasjenko till AP.

Han säger att väst inte behöver oroa sig för Belarus.

– Vi har inte hotat någon och kommer inte göra det. Vi vet vilka vi har emot oss så att utlösa nån form av konflikt, nån form av krig här, ligger absolut inte i den belarusiska statens intresse. Så väst kan sova lugnt, säger Lukasjenko.

”Biden styr Zelenskyj”

Han anklagar Washington för att elda på konflikten mellan Ryssland och Ukraina – och menar att den ukrainske presidenten tar order från USA.

– I dag är det inte Zelenskyj som styr Ukraina – ta inte illa upp, det är min åsikt, kanske har jag fel. Men om Biden skulle vilja vore detta över inom en vecka, säger Lukasjenko.

Svjatlana Tsichanouskaja, belarusisk oppositionsledare i exil, är som väntat kritisk mot Lukasjenkos beskrivning av sig själv som fredsmäklare.

Hon kallar honom för ”assisterande angripare” i kriget och säger att han försöker ändra bilden av sig själv från ”mordbrännare till brandman”, enligt AP.

Den oppositionelle aktivisten Pavel Latushka säger till nyhetsbyrån att diktatorns uppmaning till fred ”framstår som absurd efter att mer än 600 robotar avfyrats från belarusiskt territorium och landet fungerat som en plattform för anfall”.

Lurade fiender i fälla

Oppositionella i Belarus har tidigare anklagat regimen för att försöka lura medborgare som vill slåss mot Putin i en fälla på sociala medier.

Enligt anklagelserna står staten bakom falska konton där man efterfrågat frivilliga som vill delta i striderna på Ukrainas sida. De som tecknat upp sig har senare fängslats, uppger Radio Free Europe.