Nyheter

Hundratusentals flyr undan skyfall i Kina

Av: 

TT

Översvämningar har bland annat drabbat staden Jian'ou i sydöstra Kina. Bilden kommer från den statliga nyhetsbyrån Nya Kina.
Översvämningar har bland annat drabbat staden Jian'ou i sydöstra Kina. Bilden kommer från den statliga nyhetsbyrån Nya Kina.

NYHETER

Hundratusentals människor har tvingats lämna sina hem i Kina efter att de kraftigaste skyfallen på årtionden lett till översvämningar och jordskred, rapporterar statliga medier.

Över 200 000 människor omfattas av en evakuering i provinsen Guangdong under den tid regnkatastrofen har pågått, enligt lokala myndigheter. I provinsen Fujian har över 220 000 tvingats iväg sedan början av juni, uppger den statliga nyhetsbyrån Nya Kina.

Sammanlagt har närmare 480 000 människor på olika sätt drabbats av skyfallen, enligt myndigheterna.

Människor som kurar ihop sig på campingsängar i skolor som har blivit tillfälliga härbärgen i provinsen Guangdong och hundratals tält som har ställts upp på en idrottsplats syns på foton som distribuerats av statliga medier.

På bilderna syns också lerigt vatten som svämmar över städer och räddningsarbetare som evakuerar invånare i gummibåtar.

Ösregnet har lett till en översvämning av området kring Pärlfloden de senaste dagarna, vilket hotar företag som i många fall redan har utsatts för stora påfrestningar under coronapandemin och landets strikta nollcovidpolicy.

I provinserna Guangdong, Fujian och Guangxi har den genomsnittliga nederbörden varit 621 millimeter mellan tidigt i maj och mitten av juni. Det är den högsta noteringen sedan 1961, enligt Kinas meteorologiska byrå.

ANNONS

Nu kan du fynda bland Muminmuggar till rabatterade priser hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till butiken

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter